Света гора векове наред има своето благотворно влияние в православната

...
Света гора векове наред има своето благотворно влияние в православната
Коментари Харесай

Радев в света гора за празника на българския храм „Св. Великомъченик Георги Зограф“

Света гора епохи наред има своето благотворно въздействие в православната общественост и се надявам, че връзките й с България ще продължат да се развиват и задълбочават.

Това съобщи президентът Румен Радев на среща през днешния ден с протоепистата йеромонах Стефан и духовното управление на Света гора – Свещеният Кинотис, формиран от представители на всеки от 20-те православни манастира.

Българският президент е на посещаване в Света гора за присъединяване в празника на българския православен манастир „ Св. Великомъченик Георги Зограф “ – 16 ноември.
 Румен Радев Света гора БГНЕС
 Румен Радев Света гора БГНЕС-->
Румен Радев прегледа административния център Карея и акцентира, че Света гора е наситено с история място, в което православните нации имат свои представители, живеещи в мир и естетика, учредени на единната история и православната религия . „ Българските владетели, както и владетелите на други православни страни, са давали своя принос в основаването, укрепването и поддържането на светогорските манастири “, уточни президентът. От своя страна представителите на манастирските братства в най-тежките за православните нации времена са правили своята просветителска и апостолска задача, подкрепяйки с религия, слово и дело своите православни братя.

По думите на президента, п овече от хилядолетното битие на Света гора като консолидирана православна общественост се дължи на хармоничното съчетаване на управническа автономност на всеки от манастирите с правила за съгласуваност и сливане към общи решения , ползотворни за цялото православно християнство в Югоизточна Европа.
 Румен Радев Света гора БГНЕС

 Румен Радев Света гора БГНЕС
Протоепистата йеромонах Стефан и представителите на Свещения Кинотис посрещнаха тържествено Румен Радев като държавен глава на православна България пред централната черква „ Св. Богородица “ в Карея. Протоепистата йеромонах Стефан акцентира дълбоките исторически и духовни връзки на Света гора с България, както и приноса на многото български духовници и мъченици за православната религия, живели, учили и творили в Света гор а, допринасяйки за общото ни духовно завещание. Те са „ това духовно кандило, което българският народ държи запалено пред лицето на Света Богородица “, съобщи йеромонах Стефан. Той изрази убеденост, че мощната духовна връзка със страната ни ще продължи да се задълбочава и в бъдеще, а православната религия в България ще се пази и развива благодарение на Света Богородица.

Посещението на президента Румен Радев в Света гора продължава с посещаване на българската духовна и национална реликва – православният манастир „ Св. Великомъченик Георги Зограф “. 
 Румен Радев Света гора БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР