Свещеномъченик Василий претърпял много страдания и преследвания от арианите при

...
Свещеномъченик Василий претърпял много страдания и преследвания от арианите при
Коментари Харесай

Св. свещеномъченик Василий, презвитер Анкирски

Свещеномъченик Василий претърпял доста премеждия и преследвания от арианите при цар Констанций (337–361 г.). В това време той се прочул като огромен ревнител на православието и същински овчар на християнската община в Анкира (днешна Анкара). А когато на престола се възкачил Юлиан Отстъпник и почнал гонение срещу християните, Василий очевидно изобличавал това ново нечестие и укрепявал своите люде във вярата. Затова той бил хвърлен в тюрма.

Когато цар Юлиан пристигнал в Анкира, Василий бил заведен пред него и царят почнал да го уговаря да се откаже от вярата Христова, като му обещавал почести и благосъстояния.

Василий дал отговор:

- Аз имам вяра в моя Христос, от Когото ти си се отрекъл и който ти е дал това земно царство, само че то скоро ще ти се отнеме. Нима не се срамуваш от олтара, в който ти беше се избавил от гибел като осемгодишно дете, когато са те търсели да те убият?... Затова скоро ше ти се отнеме това краткотрайно царство. Ти ще издъхнеш в люти страдания и тялото ти няма да бъде заровено.

Разгневил се Юлиан и заповядал всеки ден от тялото на Василия да се одират седем ремъка от кожата му. Това правели мъчителите няколко дни. Когато Василий излязъл още веднъж пред царя, той самичък одрал един ремък от личната си кожа и го хвърлил в лицето на Юлиан, като му извикал: " Вземи, Юлиане, и яж, в случай че ти е сладко това ястие, а за мене Христос е живот! "

Това огорчение било разгласено из града и царят от позор скрито напуснал Анкира и отпътувал за Антиохия. Продължили грубо да мъчат св. Василия, който предал душата си на Господа в 363 година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР