Свещеномъченик Киприан (Тасций Цецилий Киприян) е един от отците на

...
Свещеномъченик Киприан (Тасций Цецилий Киприян) е един от отците на
Коментари Харесай

Св. свещеномъченик Киприян Картагенски

Свещеномъченик Киприан (Тасций Цецилий Киприян) е един от отците на Църквата от трети век - време на съвсем непрекъснати гонения против Христовата черква.
Роден е към 200 година в Картаген (Северна Африка) в богато и уважавано семейство. Получил прелестно светско обучение и станал ослепителен оратор и преподавател по философия.
Проявил интерес към християнството, срещнал се с трудовете на презвитер Тертулиан и под негово въздействие бил признат в християнската община в Картаген като оглашен (приготвящ се за кръщение). По това време той раздал имуществото си и се преселил в дома на презвитера Цецилия. Година сле Кръщението му, св. Киприан бил ръкоположен за презвитер, а след гибелта на свещеник Донат - за свещеник.
По време на гоненията на император Валериан (253-259) светителят бил изпратен на изгнание. В заточение той написал доста писма и книги. Тъй като желаел да пострада в Картаген, той самичък се върнал там. Заради отхвърли му да принесе жертва на идолите, св. Киприан бил посечен с меч.
Pravoslavieto.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР