Свещеномъченик Дамаскин се родил в град Габрово, Великотърновска епархия. Той

...
Свещеномъченик Дамаскин се родил в град Габрово, Великотърновска епархия. Той
Коментари Харесай

Св. свещеномъченик Дамаскин Габровски

Свещеномъченик Дамаскин се родил в град Габрово, Великотърновска епархия. Той приел монашество в Атонския Хилендарски манастир, гдето и бил създаден йеродякон, йеромонах и даже свещеник на светата обител.
Веднъж се отправил по манастирски работи в град Свищов, гдето имало хилендарско подворие, и опитал да изиска от някои турци да изплатят дълга си към манастира. Но вместо да се издължат, турците го ограбили и се сговорили скрито да вкарат в метоха една туркиня с неприятно държание, а след това като нападнали метоха и като я намерили там, вързали почтения Дамаскин и го предали на съда.
Само по един метод той би могъл да се избави от гибел - да се отхвърли от Христа и да одобри мохамеданство. Но св. Дамаскин дал отговор на това тяхно предложение:
" Аз съм се родил християнин, християнин и ще умра! Да се отрека от Христа, това за мене значи да се откажа от безконечния живот: без Него няма избавление! "
Тогава турците го завели на лобното място. Докато те готвели бесилото, св. Дамаскин изискал позволение да се помоли Богу. Като се обърнал към изток, той се прекръстил, помолил се и декларирал на убийците, че той към този момент е подготвен. Те го обесили, като с това му доставили страдалчески венец.
Свещеномъченик Дамаскин Габровски умрял на 16 януари 1771 година. Житието му било написано от монаси в Атон.
След неговата гибел, убийците му, плувайки по Дунвава, се удавили и по този метод получили справедливо наказване за почтено убития християнин.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР