Свещеници, извършвали сексуални посегателства над деца, тайно са били прехвърляни

...
Свещеници, извършвали сексуални посегателства над деца, тайно са били прехвърляни
Коментари Харесай

Най-младата му жертва е била на 11: как са прикривали следите на свещеници насилници


Свещеници, правили полови похищения над деца, скрито са били прехвърляни в Южна Америка. Така насилниците е трябвало да избегнат всякаква наказателна отговорност. Това бе разкрито от проверяващи публицисти.

В началото на 1960-те години прокуратурата е издала заповед за задържане на духовник от Зюплинген в немската провинция Долна Саксония. Следователите обаче дълги години се лутали в тъмното, защото въпросният духовник бил неоткриваем - той отпътувал за Южна Америка, а високопоставени църковни чиновници го прикривали.

Един от мозъците на тази интервенция е бил Емил Щеле, теолог и мъртвец от 2017 година, както излиза наяве от секретни църковни документи. По това време Щеле бил началник на " Fidei Donum " - координационен орган на Германската епископална конференция, отговарящ за задачите на Католическата черква в Латинска Америка. По-късно той е изпратен като свещеник в Еквадор.

Сензационна находка в архивите

Случаят стартира да се разплита, откакто от локалната комисия в Хилдесхайм, проверяваща, се натъкват на досието на обвиняем духовник от Зюплинген. Ръководителката на комисията Анте Нивиш-Ленарц, която е съдийка и някогашна министърка на правораздаването на Долна Саксония, се натъква инцидентно на секретната директория, намираща се в затворен кашон в епархийския списък. Тя съдържа и писмо от Щеле от 1976 година, в което в таен жанр той изяснява по какъв начин би трябвало да се работи в съответния случай с въпросния духовник.

От писмо на Щеле до тогавашния свещеник на Хилдесхайм Хайнрих Мария Янсен излиза наяве, че той му е предложил " неназованият тук господин да бъде трансфериран на работа не просто в друга епархия, а в друга страна ". Посредникът е изразил още вяра, че в случай че той не разкрие новото предназначение на свещеника, епископът ще се съгласи с прехвърлянето, както и че ще резервира всичко в загадка.

Свещеникът от Зюплинген, чието име е било заличено от всички църковни документи, е живеел необезпокоявано в Парагвай, а разноските по неговия престой са били поети от църковна организация, отговаряща за филантропичната активност в Латинска Америка.

Ръководителката на проверяващата комисия Нивиш-Ленарц счита, че прехвърлянето на обвинени в полови издевателства църковни представители на други места е била постоянна процедура. " Стилът на това писмо подсказва, че по всяка възможност това не е бил единственият подобен случай. Там се разказва по какъв начин действа схемата, когато някой би трябвало да изчезне ", споделя тя в предаването " Репорт Мюнхен ".

Редица случаи на сделки сред епископи

Съвместно следствие на публицисти от " Репорт Мюнхен " и испанския вестник " Ел Паис " демонстрира, че Щеле, както и епископи от други страни са помагали на загазили свещеници да избегнат наказателно гонене. През 1990 година упрекнат в тежки закононарушения испански духовник от Барселона е намерил леговище в епархията на Щеле в Еквадор и даже е станал негов персонален секретар.

Друг сходен случай е от Колумбия: духовник, упрекнат в полови издевателства над малолетни, също е бил трансфериран в региона на Щеле в Санто Доминго де лос Колорадос в Еквадор. Междувременно тази епархия, под управлението на новия свещеник Бертрам Вик, към този момент работи интензивно по разкриването на 10 известни случая, свързани със полови издевателства от времето на Емил Щеле и неговия правоприемник на поста. По информация на юридическия викарий Хорхе Аполо, един духовник е съумял да избяга от Санто Доминго и сега е в неопределеност, а различен е бил арестуван и сега се намира в затвор в Колумбия.

Обвинения и против свещеник Щеле

Самият Щеле също е упрекнат в полови похищения. По информация на проверяващите публицисти, против него има подадени тъжби от повече от 10 дами, като най-малката жертва по време на осъществяването на закононарушенията е била момиче на 11 години. Две от жертвите са се престрашили да приказват.

На питане, изпратено от проверяващите публицисти, от Германската епископална конференция са дали отговор, че действията на Емил Щеле са незаконни. Започнала е инспекция на архивите на " Fidei Donum " за " индикации за случаи на полови похищения или прикриване на осъществени закононарушения ". Резултати от инспекцията се чакат още до края на този месец.

***

Вижте и това видео от архива ни:
Български роми в Германия: " Бог трансформира живота ни "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР