Свещеници и служители на Българската православна църква ще преминават курсове

...
Свещеници и служители на Българската православна църква ще преминават курсове
Коментари Харесай

Учат свещениците да усвояват държавни пари

Свещеници и чиновници на Българската православна черква ще минават курсове в Сметната палата, с цел да се учат да усвояват държавните пари, с които от тази година ще се заплащат месечните им хонорари, както и здравните и пенсионни осигуровки. За това се е договорило управлението на инспекторите по време на среща с патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, оповестиха от Синодалната палата.

За задачата синодът поема уговорката всеки митрополит да изпраща по двама-трима чиновници или свещеници от своята епархия, които ще дават отговор за заплатите на духовниците. От 2019 година те към този момент ще са от перо в държавната хазна, като ще бъдат индексирани съгласно инфлацията, както тези на учителите. Тази смяна залегна с приемането на новия Закон за вероизповеданията в края на декември 2018 година. В него категорично е очебийно, че дотацията за БПЦ по това перо ще бъде до 15 млн. лева съгласно опциите на бюджета.

В Сметната палата църковните хора ще бъдат обучавани по какъв начин да подават претенции до Министерството на финансите посредством Дирекцията по вероизповеданията, по какъв начин да усвояват средствата и по какъв начин да приготвят докладите. Парите за месечните хонорари и осигуровките на свещениците и църковните чиновници ще им се отпускат на всяко тримесечие, като за идващото ще се дават, откакто към този момент те са се отчели по какъв начин са усвоили парите за предходния интервал. Предвижда се от 2020 година, когато се счита, че духовенството ще се е научило да усвоява и регистрира средства по този начин, както го постановат финансовите закони, страната да им ги отпуска преди идното тримесечие.

Предвид смяната в Закона за вероизповеданията, съгласно която заплатите на духовенството се поемат от държавната хазна, Светият синод би трябвало да приготви народен указател на своите свещеници. Той ще бъде въз основата на данни, дадени от митрополитите на съответните епархии. По този метод ще е ясно дали в действителност държавните пари отиват за хонорари и осигуровки на действителни хора, като ще бъде отрязана всякаква опция за пренасочването им за други потребности в епархиите. Към момента единствено четири епархии са предали описи със своите хора.

По време на срещата в Сметната палата нейният ръководител Цветан Цветков е подарил на патриарх Неофит копие от клетвен лист на инспектор, положил клетва пред духовник от преди 70 години, когато е имало такава процедура. Точно този подарък стана мотив за тиражирането на информация, че инспекторите още веднъж щели да се кълнат пред духовници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР