Сватовете Тошко и Филип водят сами преговорите с кандидат женихите

...
Сватовете Тошко и Филип водят сами преговорите с кандидат женихите
Коментари Харесай

Трифонов играе булката-беглец

Сватовете Тошко и Филип водят сами договарянията с претендент женихите за зестрата
Писмата за началото на диалозите бяха разпратени до Демократична България, ИБГНИ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия

Формациите под строй към “Дондуков” 2

В ролята на булката-беглец ще влезе Слави Трифонов. Той няма да взе участие в договарянията за кабинет, които от партията му “Има подобен народ” стартират публично от на следващия ден в зала “Запад” на Народното събрание с всички партии без ГЕРБ, дадоха да се разбере пред “Труд” от Има Такъв Народ.

Очаква се на диалозите да е зам.-председателят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов, представители на управлението и евентуално Филип Станев. В същото време президентът Румен Радев стартира от 9.00 сутринта консултациите за сформиране на кабинет, като първи на диалозите с президента е управлението на ПГ на Има Такъв Народ, а последни в 16,00 часа - от ИБГНИ.

Източници от президентството означиха сбито пред “Труд”, че Радев няма да бърза да връчва първия мандат, преди да се завършват диалозите по самодейност на Има Такъв Народ, тъй като това би означавало “пускане на часовника” и влизане в 7-дневния период за показване на кабинет от страна на претендента за министър-председател на най-голямата парламентарна група. Президентът няма период за връчване на първия мандат, само че няма и да бави ненужно процедурата, означиха от “Дондуков” 2.

В сряда вечерта водачите на парламентарните обединения са получили първо позвъняване по телефона от Има Такъв Народ, с джука покана за договарянията. А в четвъртък към обяд всички парламентарни групи без тази на ГЕРБ имаха и късите по наличие писма в кабинетите си в Народното събрание. ПГ на Движение за права и свободи ще отиде на диалози с ПГ на “Има подобен народ”, сподели пред публицисти ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, само че означи, че срещата ще се случи, а мненията остави за след нея. Поканата към Движение за права и свободи е за неделя, 25 юли, от 11,00 часа. По същото време на “Позитано” 20 Корнелия Нинова привиква Националния съвет на Българска социалистическа партия, на който трябваше да се разяснява възможното връчване на третия мандат за държавно управление на социалистите. Сега обаче от Българска социалистическа партия ще би трябвало да вземат решение и дали ще поддържат държавно управление на Има Такъв Народ.

Хората на Мая Манолова са поканени от 11,00 часа в събота, а след тях са от Българска социалистическа партия. “Не желаем постове, позиции. “Не желаем да участваме в парцелиране на власт­та”, сподели Манолова.

“Едва трети въпрос е разискването на техните оферти за възможен състав на Министерски съвет”, сподели Христо Иванов от Демократична България.

Любопитен подробност е, че с поканите за договаряния от Има Такъв Народ не следват парламентарното посланичество на обединенията съгласно резултатите от изборите, а са ги подредили очевидно по своя преценка.

Парламентът ще избира шеф на Българска народна банка и началник на КЕВР
Спрягат двама от Има Такъв Народ за Управителния съвет на Централната банка
Изслушват Стоилов и Рашков

В околните седмици Народното събрание би трябвало да избере шеф на Българска народна банка, защото шестгодишният мандат на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече на 15 юли.

В коридорите на Народното събрание се разясниха импровизирано първите имена за поста - на финансиста Любомир Каримански от Има Такъв Народ, на настоящия подуправител на Българска народна банка Калин Христов, чийто мандат изтича през октомври, и на финансиста Цветан Манчев, който е бил подуправител на Българска народна банка в интервала 2003-2009 година.

Ако бъде определен Манчев, осведомени означиха, че той евентуално ще номинира за подуправител финансиста Любомир Дацов, който бе посочен за министър на стопанската система от Слави Трифонов в първия проектокабинет на Има Такъв Народ. Депутати означиха, че кардинално гуверньорът Радев няма спънки да повтори мандата си, защото се употребява с доверието и на интернационалните институции. Новите избраници би трябвало да избират и ръководител и член в бранш „ Енергетика” на КЕВР.

В дългия лист с изтичащи претенденти, който ръководителят на 46-о Народно събрание Ива Митева изчете, бе и изтеклият мандат на Надзорния съвет на Агенцията по обществени предприятия и надзор. Според осведомени, всички състезания надали ще тръгнат до края на август, защото към момента в Народно събрание няма определени непрекъснати комисии, които пък да основат процедурните правила.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР