Свързаното с изборите насилие през 2024 г. сред заплахите за сигурността, пред които са изправени САЩ, казва DHS

...
Министерството на вътрешната сигурност публикува оценка на заплахите за 2024
Коментари Харесай

Министерството на вътрешната сигурност публикува оценка на заплахите за 2024 г. в четвъртък, очертавайки настоящите и бъдещи заплахи, пред които са изправени САЩ, включително възможно насилие по време на изборния сезон през 2024 г. и на южната граница.

В доклада отделът заяви, че очаква изборите през следващата година да бъдат „ключово събитие за възможно насилие и чуждо влияние, насочено към нашата изборна инфраструктура, процеси и персонал“.

„Вътрешните и чуждестранните противници вероятно ще продължат да се насочват към нашата критична инфраструктура през следващата година, отчасти защото смятат, че насочването към тези сектори би било пагубно за американските индустрии и американския начин на живот“, се посочва в доклада.

Вероятно Русия, Китай и Иран – описани като противници с „най-сложните злонамерени кампании за влияние“ – ще използват методи като съдържание, генерирано от AI, и кампании за дезинформация в социалните медии, за да оформят резултатите от политиката на САЩ и да повлияят на американците преди 2024 г. , според доклада.

DHS също така предупреди, че американците, „мотивирани от теории на конспирацията и антиправителствени или партизански оплаквания“, могат да се опитат да провалят изборите, отбелязвайки, че насилието или заплахите могат да бъдат насочени към гласоподаватели, избирателни служители и правителствени служители или места като избирателни секции и места за преброяване на гласове .

Изборните служители са изправени пред постоянен поток от заплахи и тормоз след изборите през 2020 г., което накара някои щати да приемат закони за защита на работниците и федералните служители, за да предложат обучение за „безопасно намаляване на ескалацията“ на конфронтациите.

Към август 2022 г. работна група на Министерството на правосъдието е разследвала повече от 1000 контактни инцидента срещу избирателни служители след изборите през 2020 г., които са били „докладвани като враждебни или тормозещи“. Работната група установи, че 11% от инцидентите „покриха прага за федерално наказателно разследване“, съобщи по-рано CNN.

Други належащи заплахи

Оценката също така посочва сигурността на границите сред най-належащите заплахи за националната сигурност.

Според доклада се очаква броят на мигрантите, пътуващи до САЩ, да остане на рекордни нива, което ще продължи да усложнява граничната сигурност, тъй като агентите срещат „нарастващ брой лица“ в списъка за наблюдение на тероризма, които се опитват да влязат в страната.

Към юли около 160 неамерикански граждани, включени в списъка за наблюдение – база данни, включваща известни терористи и такива, за които се предполага, че са свързани с терористи – са се опитали да влязат в САЩ през южната граница тази година, увеличение от около 100 през цялата 2020 г. , се казва в доклада.

Срещите са в съответствие с увеличаването на миграцията към САЩ, каза служител на DHS, отбелязвайки, че срещите представляват по-малко от 0,01% от всички срещи с мигранти годишно.

Докладът също така отбелязва, че заплахата от самотни участници и малки групи, радикализирани в САЩ, ще остане висока, макар и до голяма степен непроменена спрямо предходните години, и очертава продължаващата заплаха, пред която е изправена инфраструктурата на САЩ – независимо дали от кибератаки или физически атаки към места като електрически подстанции.

Въпреки безбройните заплахи, незаконните наркотици – включително фентанил – „произведени в Мексико и продавани в Съединените щати, ще продължат да убиват повече американци, отколкото всяка друга заплаха“, се казва в доклада.

„Докато терористите представляват постоянна заплаха за родината, наркотиците убиват и нараняват много повече хора в Съединените щати годишно“, според доклада.

DHS отбеляза, че повече от 100 000 души са починали от свръхдози наркотици в САЩ миналата година и че конфискациите на незаконни наркотици по южната граница и пристанищата са на път да достигнат рекордни нива тази година.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР