Свързани фирми надуват цената на тока на едро. За това

...
Свързани фирми надуват цената на тока на едро. За това
Коментари Харесай

Работодатели: Свързани фирми увеличават цената на тока на едро

Свързани компании надуват цената на тока на едро. За това предизвестиха в свое писмо в понеделник от работодателските организации. Те сезираха Комисията за защита на конкуренцията и желаеха да се проверява дейностите на група участници на свободния пазар на електрическа сила. Според бизнеса, с държанието си въпросните сдружения по неприемлив метод нарушават правилата на свободно договаряне и конкуренция, залегнали в българското законодателство, написа в. " Монитор ".
Съществена част от електрическата сила, създавана от мощности частна благосъстоятелност на територията на страната, е под директния или индиректен надзор на субекти, които са свързани лица по смисъла на §1 от спомагателните разпореждания на Търговския закон считат работодателите. В тяхното писмо до Комисия за защита на конкуренцията са визирани следните сдружения: „ Топлофикация - Бургас “ ЕАД, „ Топлофикация-Перник “ АД, „ Топлофикация - Плевен “ ЕАД, „ Топлофикация - Русе “ ЕАД, „ Топлофикация - ВТ “ ЕАД, „ Топлофикация-Враца “ ЕАД, „ Топлофикация-Сливен “ ЕАД, „ Топлофикация Габрово “ ЕАД, „ Брикел “ ЕАД, „ Топлоелектрическа централа - Бобов дол “ ЕАД и „ Топлоелектрическа централа Марица 3 “ АД. Голяма част от въпросните производители на ток се свързват с предприемача Христо Ковачки. Американският Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ пък продава безценен субсидиран ток по контракт, подписан по времето на кабинета на Иван Костов. Общо 11 сдружения, посочени в настояването на работодателите, са с обща конфигурирана мощ от 2362,94 Мвт.
Работодателите акцентират, че електрическата сила, създадена от тях, се продава на свободния пазар на електрическа енергия от сдружението търговец „ Гранд Енерджи дистрибюшън “, обвързвано със субектите - производители. „ Следва да изтъкнем и обстоятелството, че търговецът „ Гранд Енерджи дистрибюшън “ по силата на контракт съставлява „ Топлофикация София “ ЕАД при продажба на електрическата сила, създадена от когенерацията на сдружението с размер 186 мегавата. Наличието на съгласуваност сред притежателите на индустриални мощности и субекта - търговец на свободния пазар съставлява централизация, която обективно основава условия за манипулиране на пазара. Налице са и условия за изкуствено основаване на недостиг на електрическа сила посредством ограничение на личното произвеждане и по едно и също време с това изкупуване посредством свързани търговци на цялото предлагано от държавните сдружения – производители количество електрическа енергия на борсата. Отделно от това под контрола на притежателите на индустриалните мощности е и застрахователно сдружение, което издава застрахователни полици като форма на гаранционно поръчителство при закупуване на електрическа сила преди всичко на групата търговци, свързани с производителя, което директно основава конкурентно преимущество. Това събитие подсказва, че е допустимо и закупената сила да не бъде платена и укрепва непазарното преимущество “, се споделя още в писмото подписано от шефовете на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.
Само 5 компании са подали поръчки за потенциал за импорт на електрическа енергия до края на годината, като всички те са за доставки на електрическа енергия от Турция, сочат данни от уеб страницата на Електроенергийния систематичен оператор за резултатите от годишните търгове за преносни качества за 2019-та.
Едната компания със поръчки е на клона в България на швейцарската „ Алпик енерджи “ съдебна експертиза. Втората - „ Груп транс енерджи “ ООД е благосъстоятелност на жител на Белгия. Компанията е подала поръчки и за износ от България за Турция на ток. Друга компания със поръчка за транспорт на ток от югоизточната ни съседка е Danske Commodities A/S, записана в датския град Орхус. GEN-I d.o.o. от град Кршко, Словения, също е измежду подалите поръчка в ЕСО да импортират електрическа енергия от Турция. Петата компания в листата е „ ЧЕЗ трейд България “ ЕАД, благосъстоятелност на чешката ЧЕЗ С.А.
Иначе описът в ЕСО на записаните пазарни участници съдържа 247 компании измежду които са най-големите производители на електрическа енергия и потребители на ток. 33 от всички сдружения са производители на ток. Преобладаващата част обаче са със статута на привилегировани потребители, други 58 са търговци.
Според енергийния специалист проф. Атанас Тасев причина вносителите от частния бизнес да са малко е нуждата да се записва сдружение в страната експортьор и да се наеме там брокер, да се резервира и заплаща потенциал за транспорт на силата, който е десетина евро на мегават от горната страна, да се дават и часови графици на износа и вноса. По думите му, цифрите за България за количествата за експорт и импорт са огромни, тъй като през страната ни минава и значителен пренос на електрическа енергия. Много рядко частни търговци са внасяли, съответно за наши консуматори, като главно това става, когато Румъния има остатък от на ниска цена ток, главно създаден от водните им централи, изяснява той.
„ По-рано не го внасяха, тъй като се плащаха разнообразни добавки като „ Задължение към обществото “. Сега паднаха рестриктивните мерки и би трябвало да се внася повече. Дори става рисково да не би пазарът у нас да не бъде залят от на ниска цена ток от Азербайджан, минаващ през Турция. Количествата не са огромни, само че пазарът ще тръгне, тъй като Турция понижи потреблението си и се получават остатъци. В един избран миг може да се наложи да има законова смяна и за трети страни да се вкара митническа цена “, счита той.
По думите му, от 19 ноември, когато се чака да българската енергийна борса да се свърже с румънската, може да се чака стабилизация на цените на електрическата енергия на свободния пазар.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР