Свързаната с Иран иракска въоръжена групировка Катаиб Хизбула обяви във

...
Свързаната с Иран иракска въоръжена групировка Катаиб Хизбула обяви във
Коментари Харесай

Катаиб Хизбула спира операциите срещу САЩ

Свързаната с Иран иракска въоръжена формация " Катаиб Хизбула " разгласи във вторник прекъсването на всички свои военни интервенции против американските войски в района. Решението ѝ е взето за попречване на проблеми за иракското държавно управление, оповестява " Ройтерс ".

" Докато разгласяваме прекъсването на военните интервенции и интервенциите по сигурността против окупационните сили - с цел да предотвратим неудобството на иракското държавно управление - ние ще продължим да пазиме нашия народ в Газа по други способи ", се споделя в изказване на генералния секретар Абу Хюсеин ал-Хамидауи, оповестено в Telegram.

Припомняме, че  нападение с дрон покрай границата сред Йордания и Сирия. Според Пентагона нападението носи " почерка " на " Катаиб Хизбула ", въпреки че към момента не е направена дефинитивна оценка.

Говорител на Пентагона отхвърли да разяснява изказването на групата, добавяйки: " Действията приказват повече от думите ".

Съединени американски щати дадоха обещание да отговорят на офанзивата.

Групи, свързани с Иран, водят офанзиви против израелски и американски цели от Ливан, Йемен, Ирак и Сирия, откогато техният палестински съдружник

" Катаиб Хизбула " е най-мощната секта в Ислямската опозиция в Ирак, сплотяваща група от твърдолинейни шиитски въоръжени фракции, които са поели отговорност за повече от 150 офанзиви против американските сили в Ирак и Сирия от началото на войната в Газа.

Съединени американски щати дадоха отговор със смъртоносни удари в Сирия и Ирак в цикъл от ескалиращо принуждение, което съгласно иракски публични лица заплашва да анулира напредъка към стабилизиране на страната след десетилетия на спор.
 Съединени американски щати заплашиха с
Съединени американски щати заплашиха с " всички нужни дейности " в отговор на удара в Йордания

Американските войски са били атакувани над 150 пъти в Ирак, Сирия, Йордания

Решението на Катаиб Хизбула последва дни на интензивни старания от страна на премиера на Ирак да предотврати нова ескалация след офанзивата в Йордания, сподели неговият консултант по външните работи Фархад Алаадин.

" Премиерът Мохамед Шиа Ал-Судани работи интензивно през последните няколко дни, ангажирайки се с всички заинтригувани страни в и отвън Ирак ", сподели Алаадин в изявление.

" Всички страни би трябвало да поддържат напъните на министър-председателя за попречване на възможна ескалация ", добави той.

Основана след водената от Съединени американски щати инвазия в Ирак през 2003 година, Катаиб Хизбула е една от елитните иракски въоръжени фракции, най-близо до Иран.

, заявявайки, че всички членове на иранската " Оста на съпротивата " възнамеряват и извършват интервенции сами.

Правителството на Ирак е подкрепено от партии и въоръжени групи, близки до Иран, въпреки и не директно от твърдолинейните групи, които стрелят по американските сили, споделят западни и иракски публични лица.
 Иран отхвърля да стои зад офанзивата с дрон в Йордания
Иран отхвърля да стои зад офанзивата с дрон в Йордания

Обвинява за нея спора сред американските сили и съпротивителните групи в района

Багдад осъди офанзивите, като в същото време сподели, че районната ескалация ще продължи, до момента в който продължава войната в Газа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР