Свърши времето на занижените изисквания в университетите, вече няма да

...
Свърши времето на занижените изисквания в университетите, вече няма да
Коментари Харесай

Образователният министър: Свърши времето на ниските изисквания в университетите

" Свърши времето на занижените условия в университетите, към този момент няма да има масовизация на студенти. Ключов фактор по тази причина да бъдат по-успешни на пазара на висшето обучение, ще бъде репутацията на университетите и по-точно, какъв брой сполучливи са те и какъв брой качествено е тяхното обучение. Тази известност ще зависи от повишените условия, които ще наложим ", сподели във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му, преподавателите би трябвало да бъдат по-взискателни и да карат студентите да учат целогодишно, а освен от сесия на сесия.

" Преподавателите ще би трябвало да им разпореждат повече задания, повече материал за четене. Всичко това е заложено в стратегическите цели и задания, тъй като точно това е в основата на качественото обучение. Истината е, че българските преподаватели са доста положителни, само че би трябвало да бъдат по-взискателни, образованието би трябвало да бъде практическо, от там следва правене на профили по пълномощия на всички професионални посоки ", акцентира министърът.

Според него, висшите заведения би трябвало да създадат бакалавърските си стратегии мултидисциплинарни, тъй като специалностите на бъдещето ще изискват по-широк комплекс от умения.

" Промените в закона за висшето обучение са факт, направени са стратегически цели и задания на всяко висше учебно заведение ", сподели още Вълчев. По думите му, от осъществяването им ще зависи и възнаграждението на ректорите, което към този момент няма да се образува единствено от тяхната преценка или възприятието им за благовъзпитание. " Тяхна отговорност е какво и по какъв начин учи в съответния университет, свързаността с други висши учебни заведения, по какъв начин се влага в млади преподаватели и се развива научната активност. Много от университетите поддържат губещи магистърски стратегии, самоцелни бакалавърски специалности, ниска норма на преподавателска работа, което би трябвало да бъде променено ", изясни Вълчев.

За системата на междинното обучение Вълчев уточни, че най-голямо отпадане от учебно заведение има при децата след 7 клас. " Ако в шести за седми клас 500 деца не не престават образованието си, след 7-и клас броят им се усилва на 1500-2000 ", изясни министърът.

Вълчев добави, че не се планува изцяло прекосяване на учебната система в електронна среда. " В момента среднодневните стойности са 4 от 1000 паралелки да учат в електронна среда ", сподели просветителният министър. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР