Свърши времето на занижените изисквания в университетите, вече няма да

...
Свърши времето на занижените изисквания в университетите, вече няма да
Коментари Харесай

Вълчев: Свърши времето на ниските изисквания в университетите

" Свърши времето на занижените условия в университетите, към този момент няма да има масовизация на студенти и основният фактор ще бъде качеството на образование ".

Това съобщи в понеделник във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му висшите образователни заведения би трябвало да създадат бакалавърските си стратегии мултидисциплинарни, тъй като специалностите на бъдещето ще изискват по-широк комплекс от умения.

Преподавателите би трябвало да накарат студентите да учат целегодишно, а освен по време на сесия или сред два изпита, добави Вълчев. Според него, с цел да се увеличи качеството на образованието, би трябвало да има целогодишен надзор и ежеседмично да се разпорежда на младежите да работят по разнообразни планове. Българските преподаватели са положителни, само че би трябвало да бъдат по-взискателни, а образованието да стане с повече практическа устременост, уточни министърът.

Промените в Закона за висшето обучение са факт, направени са стратегически цели и задания на всяко висше учебно заведение, сподели още Вълчев. По думите му от осъществяването им ще зависи и възнаграждението на ректорите, което към този момент няма да се образува единствено от тяхната преценка или възприятието им за благовъзпитание. Тяхна отговорност е какво и по какъв начин се учи в съответния университет, свързаността с други висши учебни заведения, по какъв начин се влага в млади преподаватели и се развива научната активност, изясни Вълчев.

При публикуването на имуществените заявления на властта от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) през август стана ясно, че ректорът на Югозападния университет проф. Борислав Юруков е получил 191 000 лева данъчна основа от трудови приходи за 2019 година, което прави по към 16 000 лева на месец. Впоследствие той отхвърли да е получавал такава заплата и съобщи, че тя е била в размер на 4800 лева
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР