Свържете се с близките си по интернетВ тази рубрика ще

...
Свържете се с близките си по интернетВ тази рубрика ще
Коментари Харесай

Ало измамите са предотвратими

Свържете се с околните си по интернет


В тази графа ще описваме за софтуерните промени в света. Идеята е да помогнем да се разбере езикът на новото време и неговите преимущества.

Телефонните измами са самостоятелен бранш в България. Бизнес, който визира главно най-уязвимите хора на възраст сред 71 и 80 години. Оборотът за времето 2011-2015 година е 8 380 000 лв., за миналата година до 15 октомври са регистрирани 582 случая (по данни от МВР) и кой знае още какъв брой „ тихи жертви “. И до момента в който телефонният отрасъл не може да се развива в селата поради тяхната взаимност, то в градовете търговията с неистини процъфтява.

Сценариите на телефонните актьори са лимитирани като самите тях. Първата режисура – нарушителите се показват за служители на реда и желаят пари, с цел да бъдат хванати апашите. Обещанието е, че след акцията парите ще бъдат възобновени. Сюжетът е добре премислен, тъй като включва възрастните хора в деяние, кара ги да се усещат потребни за социума. Във втория сюжет измамниците влизат в ролята на лекари, които оповестяват за случай с непосредствен родственик и потребността от оперативна интервенция и надлежно средства. Третата разновидност е сходна на миналата, единствено че в този случай става въпрос да вземем за пример за болест с птичи или свински грип – парите са за ваксина на непосредствен.

Освен неосъществени режисьори, измамниците са и със съмнителна спортна ориентировка. Чувала съм за хвърляне на гюле, само че хвърлянето на чувал с пари през терасата е напълно нова дисциплинираност. Това мошениците вършат за да не бъдат разпознати или хванати.

Единствената сигурна отбрана против телефонните кощунства са познанията за вариантите, които ни дават новите технологии – опциите да проверим дали ни мамят през разнообразни устройства и информационни канали.

Как да се предпазим


1. Затваряте стационарния или мобилния телефон, с цел да извършите персонална инспекция за вашите близки. Дори те да не подвигат, изчаквате, колкото е нужно. Търпението тук в действителност е злато.

2. Ако имате Skype, Viber или WhatsApp, пишете известие на роднините си и поглеждате по кое време за последно са отворили приложението (точно под тяхното име написа „ последно забелязано в “ и часа). Сверявате версиите – в случай че някой твърди, че щерка ви е аварирала тежко, а тя е гледала Viber преди три минути, сигурно има нещо гнило.

3. Ако имате смарт телефон, отворете магазина за мобилни приложения Гугъл Play (за Android) или AppStore (за Apple) и свалете приложение за запис на диалози. Така всяко позвъняване към вас ще бъде записвано в паметта на телефона.

4. Ако ви помолят да останете на телефона и вие сте в суматоха, поради което оставате на линия, не забравяйте да отворите компютъра и да потърсите оттова вашите близки. Позвънете от различен телефон на полицията. После позвънете в посочената болница, с цел да ревизирате дали вашият родственик е признат там.

5. Ако ползвате смарт телефон, можете да ограничите всички непознати обаждащи се номера с мобилната апликация Should I answer (Да подвигна ли?).

За повече информация, посетете https://blogtogranny.com/, а за спомагателни въпроси,пишете на [email protected].
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР