Свалянето на мораториума за Белене е подписване на празен чек

...
Свалянето на мораториума за Белене е подписване на празен чек
Коментари Харесай

Падането на мораториума върху Белене“ е празен чек, подписан от правителството

" Свалянето на мораториума за Белене е сключване на празен чек за държавното управление. От ДБГ сме безапелационни, че до момента в който не е ясно по какъв начин ще наподобява планът , кой ще го финансира, дали страната отново ще харчи милиарди левове от бюджета, не би трябвало да пада възбраната за градеж ", разяснява пред НоваТВ Димитър Делчев, ръководител на " Движение България на жителите ".

" От 2009 година до през днешния ден министър председателят Борисов е минал неведнъж от етапа, че Белене е мочур до това, че е нужен план. Ако АЕЦ се ръководи, както страната сега, с непрекъснато включване и изключване, той безспорно ще гръмне . Трябва да се внимава с този план ", изяснява Делчев.

ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са се прегърнали за АЕЦ " Белене " , същинската съпротива, която я е грижа за бъдещето на България, е извънпарламентарната демократична общественост, сподели той.

Според Делчев планът " Белене " от дълго време не е стопански, а политически . Правителството на Борисов непрекъснато се пробва да бута страната на изток, а българската енергетика няма потребност от това да става още по-зависима от Кремълската политика, добавя Делчев.

 Кабинетът внесе в Народно събрание предлагането за рестарт на АЕЦ
Кабинетът внесе в Народно събрание предлагането за рестарт на АЕЦ " Белене "

По плана да се работи без държавна гаранция, желаят ръководещите

Председателят на ДБГ разяснява, че последната нотификация от Европейски Съюз за плана е от 2007 година и е нужна нова, което значи, че рестарт не може да има преди да бъдат запитани европейските ни сътрудници за нова 22-милиардна централа с източни пари .

" На хората от Северна България не им е все едно къде ще се съхранява отработеното нуклеарно гориво , дали е е до Плевен, до Монтана или Видин. Правителството без да е решило проблемите, не би трябвало да основава нови ", добяви Димитър Делчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР