Св. вмчца Неделя Света великомъченица Кириакия е родена през III

...
Св. вмчца Неделя Света великомъченица Кириакия е родена през III
Коментари Харесай

Св. вмчца Неделя. Преп. Тома Малейски и Акакий

Св. вмчца Неделя

Света великомъченица Кириакия е родена през III век в Малоазийския град Никомидия. Oт дребна родителите й я срещнали с истините на Христовото благовестие и тя от рано се посветила на служене на Бога, като водила непорочен и благоверен живот.

Когато император Диоклетиан още веднъж подхванал гоненията срещу християните, пробвайки се с мъчения и закани да накарат християните да се отхвърлят от Христа и да вършат приношения на идолите, потърпевши родителите на светата и тя самата.

Затваряли я, мъчили я, горили я, гола я влачили из града, били я с камшици и безпощадно забивали в тялото й нажежени железа. Но поддържана от Божията берекет, мъченицата чудодейно се изправяла всякога. Застанала във всеоръжието на вярата, тя отговаряла на мъчителите си с думите на апостола: " Когато съм немощна, тогава съм мощна " (2Кор. 12:10), и хиляди други страдания да измислите, " за мене животът е Христос, а гибелта - облага " (Фил. 1:21). С думи мъчениците учела неуверените да странят от идолите и твърдо да имат вяра в Разпнатия, а с чудесата и подвизите си им изявили силата на Христа Бога и на християнското благочестие. Накрая я осъдили на посичане с меч. Преди палачът да извърши наказването, светата великомъченица с Божието име на уста коленичила и за всеобщо учудване отдала Богу дух. Това станали на 7 юли 289 година.

В началото на Второто българско царство (1185-1422) светите мощи на великомъченица Кириакия били донесени във Велико Търново, а след епохи национална респект и поклонение към мъченицата, св. Евтимий Търновски († ок. 1402/1405) описал нейния живот и премеждия, превеждайки от гръцки на старобългарски името й Света Неделя. През 1866 година църковната работа за Света Неделя е преведена от гръцки на църковнославянски и е издадена в Русия.

Житие на св. преподобни Aкакий Синайски

Преподобни Акакий се загатва в ``Лествицата`` на св. Йоан Лествичник. Той бил възпитаник на някой си синайски дъртак, прекомерно недодялан и язвителен човек, който постоянно му нанасял побой и огорчения. При него преподобни Акакий живял цели девет години в огромно самообладание и строго смирение. Починал е прекомерно млад към 550 година.
Когато злонравният дъртак съобщил на един популярен подвижник за гибелта на Акакий, подвижникът не повярвал. Той пристигнал на гроба на преподобния Акакий и извикал:
- Брате Акакий, починал ли си ти?
И чул отговор:
- Не съм починал, отче! За послушния е невероятно да почине.
Поразен от това знамение, злонравният дъртак се покаял за своята свирепост, усамотил се покрай гроба на Акакий и прекарал там останалия си живот.

Житие на св. преподобни Тома Малейнски

Преподобни Тома бил на млади години боец. Славел се с огромна мощ и смелост. Като видял лъжовността на светския живот, той се заселил в планинската околност Малея, на източния бряг на Света гора. Там преподобни Тома се отдал на непоколебим постнически живот и непрестанни молебствия. Неговото подвижничество го издигнало духовно и той засиял с добродетели и чудеса. Починал в X век.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР