Св. вмчца Евфимия Всехвална Св. Евфимия се чества на 16

...
Св. вмчца Евфимия Всехвална Св. Евфимия се чества на 16
Коментари Харесай

Св. вмчца Евфимия Всехвална. Св. Людмила Чешка. Св. Киприан

Св. вмчца Евфимия Всехвална

Св. Евфимия се празнува на 16 септември, когато потърпевша, а на 11 юли се възспоменава чудотворството на нейните свети мощи. То било проявено във време на ІV космополитен събор в Халкидон.Речник

Тоя събор бил призован при император Маркиан и императрица Пулхерия в 451 година Повод за свикването му дала ереста на александрийския патриарх Диоскор и на цариградския архимандрит Евфихий. Тези еретици лъжливо учели, че Иисус Христос не е имал две природи - божествена и човешка, а единствено една - божествена.

На събора най-вече се показал цариградския патриарх Анатолий и йерусалимския патриарх Ювеналий. Спорове и доказателствата и от двете страни не довеждали до никакъв край. Тогава патриарх Анатолий предложил - и православни, и еретици да напишат поотделно своето изповедание и двете да ги слагат в ковчега, в който били мощите на света Евфтимия. На това се съгласили всички.

Двете вероизповедания били написани и сложени върху мощите на великомъченицата. Ковчегът бил затворен и с царски щемпел запечатан, а още и военна стража била сложена. Тогава всички прекарали три дни в пост и молитва. Когато на четвъртия ден отворили ковчега, всички видели, че православното вероизповедание стои в дясната ръка на светицата, а еретическото - под нейните нозе. Така с Божия мощ разногласието бил решен в интерес на православните.

Света мъченица Людмила

Блажената Людмила била родом от Сърбия, щерка на сръбския княз. Омъжили я за чешкия княз Боривой. По това време чешкият народ още не бил кръстен, а самият Боривой и неговата млада брачна половинка били езичници. След женитбата си те повярвали в Христа и се кръстили в името на Отца и Сина и Светия Дух, построили църкви и сложили в тях свещеници. Те имали трима сина и една щерка. На тридесет и шест годишна възраст Боривой умрял. Блажената Людмила понасяла своята тъга с цялостна лоялност на Божията воля и раздавала на бедните цялото си имущество. Синът й Братислав наследил престола на своя татко и откакто управлявал народа си тридесет и три години, също умрял.

Властта поел Вячеслав, внукът на света Людмила. Но майка му възненавидяла свекърва си и по всякакъв начин се стараела да я погуби. Като научила за това, света Людмила се отдръпнала в град Течин. Снаха й подучила двама боляри и ги изпратила в Течин да убият блажената Людмила. Когато отишли там, злодеите събрали и доста други сходни на тях зли хора.

Една вечер те обкръжили двора и двореца, където се намирала блажената Людмила, разрушили вратите и влезнали вътре. Те хванали светата княгиня, хвърлили въже върху шията й и я удушили. Така блажената Людмила угодила на Бога и потърпевша страдалчески.

Това се случило в събота, в първия час на нощта. Тогава светата била на шестдесет и една години. Бог популяризирал с доста чудеса мястото на нейното заравяне. Тя не била заровена в черква, а под градската стена. Всяка нощ над това място се появявали горящи свещи, а един слепец прогледнал, когато се докоснал до пръстта на гроба й. Като научил за тези чудни знамения, нейният внук Вячеслав пренесъл мощите й в град Прага и ги положил в църквата на свети Георги, където и през днешния ден те явяват доста знамения и чудеса.

Светителя Киприан, митрополит Киевски

Свети Киприан, митрополит Киевски и всеруски вълшебник, бил родом от България (от Търново, бел.ред.) и се отличавал със светия си живот, огромното си любомъдрие и грамотност в свещените книги (2). Той назидавал всички със своето боговдъхновено обучение и душеспасителни директиви. Свети Киприан ревниво се подвизавал в делото на непрестанното учителство (3), наставлявал паството си да обитава в боязън Божий, по всякакъв начин да се въздържа от смехотворство и празнодумство и изключително да усърдства в молитвата и същинското смирение.

Той обичал тихия, безгласен живот и по тази причина постоянно се оттеглял в своето митрополитско село Голенишчево*. Това безметежно място било ситуирано сред две реки - Сетун и Раменис, и било заобиколено с гъста гора. Тук той построил храм в името на тримата светители Василий Велики, Григорий Богослов и Иоан Златоуст. Тук ръкополагал епископи и свещеници и старателно се занимавал с преписване и превод на доста свещени книги от гръцки на славянски (4) език. Той написал и житие на великия вълшебник светителя Петър, митрополит на цяла Русия (5).

Свети Киприан се упражнявал доста и в молитвата и четенето на Божествените трудове (6). Винаги имал в мозъка си паметта за гибелта, страшния съд Христов, мъченията на грешниците и блаженството на праведниците.

Преуспявайки в тези богоугодни подвизи, митрополит Киприан достигнал дълбоки старини и лежащ на смъртния одър в своето село Голенишчево. Четири дни преди кончината си той написал прощална грамота, в която давал амнистия и благословия на всички вярващи и самичък с същинско християнско любомъдрие и примирение желал амнистия от тях. Свети Киприан направил по този начин, тъй като знаел каква мощ има смирението: то покрива греховете и насочва всичко към положително. Преди кончината си светителят заповядал на епископите и доближените си да прочетат грамотата над гроба му при неговото заравяне (7).

В такова примирение, с благодарствена молитва на уста, той умрял в Господа в година 6914 от сътворението на света (през 1406 година от Р.Хр., бел.ред.), на шестнадесетия ден от месец септември (8).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР