Св. Власий пострадал мъченически след нечовешки мъчения в 316 г.,

...
Св. Власий пострадал мъченически след нечовешки мъчения в 316 г.,
Коментари Харесай

Власовден Е! Ето Какво Гласят Древните Поверия За Този Християнски Празник

Св. Власий потърпевш страдалчески след безчовечен мъчения в 316 година, при царуването на Ликиний. Преди мечът да посече главата му, той се помолил за целия свят и за тия, които след гибелта му ще почитат неговата памет.

В българската традиция денят на св. Власий е прочут по името на светеца – Власовден, само че същоМуковден или Влов запор. Последното се свързва с вярването, че воловете са опасани с девет или четиридесет невидими колана и на Власовден се разпасват, по тази причина не би трябвало да се впрягат за работа – в случай че това се случи, животното ще заболее или ще осакатее, а може и да почине.

Власовден се уважава и от овчарите - с цел да не се раждат власати агнета, т.е. с груба вълна. За да се предпазят себе си и фамилията си от заболяването влас по очите (перде), а също и да не власясват нивите, т.е. да няма празни класове, дамите не предат и не се допират до вълна и всевъзможен тип конци. Обредните хлябове по традиция се подготвят в навечерието на празника, а на самия ден не се меси нищо, с цел да не мухлясва брашното, а тестото да не власясва – т.е. да не става на конци.

2. Св. страдалец Георги Софийски Нови (Кратовски) (1497 - 1515)
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР