Св. великомъченица Екатерина - от Александрия, дъщеря на Конста, бивш

...
Св. великомъченица Екатерина - от Александрия, дъщеря на Конста, бивш
Коментари Харесай

Почитаме Св. великомъченица Екатерина

Св. великомъченица Екатерина - от Александрия, щерка на Конста, някогашен цар. Майка й - християнка, я срещнала с един пустинник, който я въвел във вярата. Изучила елинската мъдрост, само че над всичко обикнала Божествената мъдрост.
На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тюрма. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, само че не могли да я отклонят от Христовата религия и те самите повярвали и били наказани и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тюрма, Екатерина търпяла апетит, страдала и най-после я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е издигнат манастир.
На същия ден: Царицата - Августа, жена на цар Максимин, съумяла да види Екатерина, да беседва с нея и повярвала. Узнала за чудесата, станали по време на нейните мъчения, вън от двореца гръмко изобличила царя за жестокостта му и тя била посечена с меч. Порфирий с 200 бойци погребали с почести царицата, и като изповядвали, че и те са християни, били посечени с меч.
† Траянополский свещеник Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР