Св. Тихон се родил в Кипърския град Аматун. Той бил

...
Св. Тихон се родил в Кипърския град Аматун. Той бил
Коментари Харесай

Св. Тихон Чудотворец, епископ Аматунтски

Св. Тихон се родил в Кипърския град Аматун. Той бил учтив от благочестивите си родители в Христовата религия и теоретичен на Свещеното Писание. Понеже още от младост показал огромно старание към Божията работа, той бил ръкоположен за дякон от Аматунския свещеник Мемнон, а по-късно - след гибелта на Мемнона - единомислещо бил определен на негово място. В това време в Кипър имало още езичници, само че св. Тихон старателно проповядвал словото Божие и обърнал мнозина към истината. Той умрял в дълбока напреднала възраст през V век, прочут от Бога с чудотворна мощ. За неговия живот са непокътнати малко вести евентуално заради това, че тая околност била постоянно опустошавана от войни и пожари. Запазило се следното поверие, което се отнася до ранната младост на светителя. Когато той още живеел в родителския дом, татко му, който бил хлебар, оставял и него да продава самун. Момчето раздавало на бедните самун безплатно. Баща му забелязал това и почнал да го мъмри. Но момчето добродушно му дало отговор: “Татко, не безплатно аз разпределям самун, а го давам на заем Богу. И имам в Неговата книга вярното заричане, че който прави положително на бедняк дава заем на Господа, а който дава на Бога многократно ще получи. Ако не вярваш на това, да отидем в житницата и там ще видиш, по какъв начин Бог връща на своите заимодавци ”.
И момчето завело татко си в житницата, която считали към този момент за празна. Като отворили вратата, видели, че житницата е цялостна с чиста пшеница. Бащата поблагодарил на Бога и от този момент не забранявал на сина си да раздава безплатно самун на сиромасите.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР