Св. Теодот, родом от Галатия (Мала Азия), дошъл в края

...
Св. Теодот, родом от Галатия (Мала Азия), дошъл в края
Коментари Харесай

Св. свещеномъченик Теодот Киринейски

Св. Теодот, родом от Галатия (Мала Азия), пристигнал в края на третия век на остров Кипър да проповядва Христа. Неговите думи и благодетелен живот мощно работили на езичниците. Мнозина повярвали и като се обърнали към Господа, сложили Теодота свещеник в град Киринея.

Теодот доста години управлявал църквата и, без да се бои от мъчения и гибел, проповядвал Иисуса Христа. В царуването на император Ликиний, нечовечен гонител на християните, регионалният шеф Савин заповядал да повикат епископа на съд. Теодот, като разбрал заповедта, не дочакал пратените за него и самичък се явил при шефа.

- Аз съм тоя, който ти търсиш – споделил му той. – Не се укривам, само че самичък пристигнах да изповядам същинския Бог.

Управителят заповядал да бият епископа с ремъци и по-късно му споделил: " Виждаш ли какво ти докара твоята смелост? "

Епископът дал отговор: " Да бяха духовните ти очи отворени, ти щеше да схванеш какво ще ми донесе моето геройство, което ти наричаш смелост. Но тъй като си кьорав, аз не усещам мъченията, тъй като душевната наслада превъзмогва телесната болежка... "

- Ти не можеш да ме измамиш – споделил шефът. – Аз ще те мъча до тогава, докато признаеш силата на нашите богове, тъй като аз имам власт над тебе.

- Тия закани не ме смущават – дал отговор светият свещеник, - тъй като послужвам на Бога, Който може да ми помогне измежду страданията.

Управителят заповядал да стържат страдалеца с остри стоманени куки. Св. Теодот търпеливо понасял мъченията и се молел. След дълги изтезания той бил отведен в тъмницата.

Подир няколко дни шефът още веднъж го повикал. " Аз мисля – споделил му той, - че първите премеждия ти потвърдиха пустотата на твоя Бог и че не би трябвало да прибягвам към нови изтезания. Сега ти ще се поклониш на нашите богове. "

- Аз съм подготвен да пострадвам още – дал отговор св. Мъченик, - тъй като моето очакване на Господа е непоколебимо.

Управителят заповядал още повече да засилят мъченията, като все се надявал да пречупи твърдостта на св. Теодот. Но епископът продължавал умерено да се моли. Забравяйки личните си премеждия, той молел Бог да дарува мир на Църквата и тъэрпение на гонените християни. Мнозина от присъстващите като видели неговата неотстъпчивост, разбрали истниския Бог. Тогава шефът заповядал да отведат Теодот в тъмницата.

Скоро по-късно император Константин като победил Ликиния, заповядал да се приключи гонението и да се освободят християните, затворени в тъмници поради вярата си в Христа. Св. Теодот бил освободен. Като поживял още две години като свещеник киринейски, той се поминал.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР