Св. свщмчк Ермолай и другарите му Честният презвитер Ермолай и

...
Св. свщмчк Ермолай и другарите му Честният презвитер Ермолай и
Коментари Харесай

Св. свщмчк Ермолай и другарите му. Св. прпмчца Параскева

Св. свщмчк Ермолай и другарите му

Честният презвитер Ермолай и неговите състрадалци - свещеномъчениците Ермип и Ермократ, били иереи на светата Никомидийска черква. Те били излишък от тези 20 000 мъченици, изгорени в църквата от Максимиан, чиято памет се празнува на 28 декември.

Поради боязън от езичниците тези трима Господни чиновници се криели на разнообразни места, само че щом някъде се появявал комфортен случай, те поучавали езичниците на светата религия и ги обръщали към Христа. Така свети Ермолай, като видял лекаря Пантелеймон, след боговдъхновена сказка го обърнал към Христа. А когато Пантелеймон бил арестуван за мъчения от нечестивия император Максимиан и бил запитан, от кого се е научил на християнска религия, светецът, като не бил в положение да излъже, разкрил името на светия християнски презвитер Ермолай. И свети Ермолай, и неговите съслужители - Христовите раби Ермип и Ермократ, незабавно били арестувани и доведени в нечестивото съдилище.

На разпита те мъжествено изповядали Христа, същинския Бог, и похулили скверните идоли и техните поклонници; поради това, наказани на гибел от мъчителите, те приключили живота си с посичане с меч. По-подробно за техните премеждия се оповестява житието на свети великомъченик Пантелеймон, поместено при датата 27 юли.

Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски

Св. прпмчца Параскева

Света преподобномъченица Параскева живяла в покрайнините на античния град Рим при ръководството на император Антонин (римският император Антонин Пий, царувал от 138 до 161 г.). Тя била единствената щерка на родителите си и се упражнявала в проучването на Свещеното Писание. Когато родителите й умряли, тя раздала имуществото си на бедните, приела монашество и подражавайки на светите апостоли, почнала да обикаля и да проповядва за Христа, при което обърнала доста езичници към същинската религия.

Затова иудеите я наклеветили пред императора, който заповядал да я заведат при него и откакто тя не обърнала внимание нито на убеждаванията, нито на заканите, и не поискала да се отхвърли от Христа, заповядал първо да надянат на главата й нагорещен шлем, а по-късно да я хвърлят в меден казан, запълнен със мощно кипящо масло и катран, само че светата по превъзходен метод останала невредима от всичко това и като направила чудо*, обърнала към вярата в Христа император Антонин и тези, които били с него.

Пусната по-късно на независимост, света Параскева се отправила от Рим към други градове и на всички места проповядвала за Христа. Като пристигнала в един град, в който царувал някой си Асклипий, тя била заведена при него. Като се убедил, че тя няма да промени мислите си, царят заповядал да я отведат отвън града при една живееща в пещера и хвърляща всички в смут голяма змия, с цел да я погуби, само че тя направила кръстен знак и от това змията се раздрала на две елементи. След това Асклипий и тези, които били с него, повярвали в Христа.

Пусната още веднъж, светицата почнала да обикаля по всички градове и страни и да проповядва Христовата религия. Като пристигнала в един град, в който царувал различен цар на име Тарасий, тя била заведена при него на съд и почнала да проповядва за Христа. Тогава той я подложил на многочислени и жестоки мъчения, само че като не можал да я принуди да се отхвърли от Христа, заповядал да отсекат с меч честната й глава**.

* В синаксара на Никодим, където повестта за преподобномъченица Параскева е изложена в детайли, за това знамение се споделя следното. Хвърлена в казан с кипящо масло и катран и останала невредима, светицата преднамерено опръскала с капки от нажежената течност очите на любопитния император Антонин и го ослепила, а след това по негова молба му възвърнала изгубеното зрение.

** Годината на гибелта на света мъченица Параскева е незнайна. Поклонникът Антоний видял мощите й в Константинопол през 1200 година, а църквата й съществува там и до момента. Тя се намира на лявата страна на Златния Рог в местността Хаскьой.

Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР