Св. Синод предлага православието да се включи и в избираемите

...
Св. Синод предлага православието да се включи и в избираемите
Коментари Харесай

Св. Синод призова религията да се включи в избираемите часове

Св. Синод предлага православието да се включи и в избираемите образователни часове, а освен в рамките н а СИП-а. Това излиза наяве от послание на ловчанския митрополит Гавриил, началник на Културно-просветния отдел при Св. Синод, до кметовете, шефовете на учебни заведения и детски градини и до родителите в духа на националния празник 24 май, представен от БГНЕС.

" В дните на тествания, с които се сблъсква целият свят, светата ни Църква приласкава и утешава, окуражава и възпитава чедата си в дух на крепка религия , вяра и обич, обществена отговорност и взаимност. Ние виждаме и разбираме компликациите, с които всекидневно се сблъсква всяко семейство, детските градини, учебните заведения, държавните, регионалните и общинските ни институции като цяло. Подкрепяме българската страна, която се пробва да подкрепи нашите жители и, от своя страна, желаем да допринесем за добруването на скъпия ни народ. В тази връзка насочваме вашето внимание към образованието по вяра - християнство-православие като незаместим фактор за духовно-нравственото образование на българските възпитаници, което е от значително значение за постоянното им личностно развиване, за тяхното справяне в живота и за умеенето им да работят градивно и да реагират морално в интервали на световни рецесии, рискови епидемии и всеобща неустановеност ", се споделя в обръщението.

От Св. Синод напомнят, че през актуалната 2020 година сполучливо са приключили написването на своите учебници по вяра - християнство-православие от 1-ви до 5-ти клас, както и че не престават работата си по учебниците от 6-ти до 12-ти клас. Съвсем скоро следва финалното им утвърждение от министъра на образованието и науката, като първите учебници по вяра ще влязат в просветителната система през образователната 2020-2021 година. Предметът вяра обаче може да изучва единствено в границите на свободно избираемата подготовка (т.нар. факултативни часове), като по него не се пишат оценки - по данни на БНР той се учи едвам в 147 учебни заведения в цялата страна. Родителите като цяло не избират религията като наложително избираем час - вместо това се стопират (или шефовете ги определят) на българския и математиката, които да подкрепят и надградят общообразователната подготовка на учениците по тези предмети.

Културно-просветният отдел при Св. Синод п редлага от началото на образователната 2020-2021 година предметът вяра да бъде включен и в избираемите образователни часове (ИУЧ) във всички български учебни заведения. " Учебниците на Българската православна черква дейно и навременно ще подкрепят процеса на образованието по вяра в ИУЧ като по-подходяща форма за проучване на предмета от факултативно избираемите часове (ФУЧ) ", споделят оттова.

Затова приканват кметовете да подкрепят шефовете на общинските детски градини и на учебните заведения в тяхната община по този начин, че образованието по вяра да заеме уместно и по-значимо място във възпитателните действия и образователния проект. " Молим ви да се обърнете към тях, поощрете ги в това отношение, подайте им ръка и във финансов проект! ", молят от Българската православна черква. Към началниците на РУО-та молбата е за съдействие с локалните общински и епархийски управляващи и към поощряването на шефовете и учителите да извърнат внимание на този аспект в личностното и културно създаване на децата и учениците. Към шефовете на детските градини пък апелът е да включат спомагателна педагогическа обстановка по " вяра - християнство-православие ", която да бъде част от оптималния общ седмичен брой на педагогическите обстановки в детската градина. 

 

ЗАКОНОВО

Съгласно Закона за предучилищното и учебно обучение, член 89, алинея 1 " в избираемите образователни часове се реализира образование за придобиване на разширената подготовка, профилираната подготовка и/или отрасловата, характерната и разширената професионална подготовка, както и на профилираната подготовка ", разясняват от Св. Синод. В алинея 2 се прецизира, че " в избираемите образователни часове може да се учат и образователните предмети по член 76, алинея 1, 2, 3, 4 и 5 ". В член 76, алинея 4 особено се регламентира, че " при изискванията и по реда на същия закон в процеса на учебното обучение може да се учи и образователният предмет вяра ". " Това разрешава образователният предмет вяра - християнство-православие да бъде включен измежду избираемите образователни часове в учебния образователен проект " , стимулират се от църквата и приканват през идната 2020-2021 образователна година часовете по този образователен предмет заемат място измежду избираемите образователни часове в учебните заведения. " Молим ви най-настоятелно да приемете на педагогичен съвет религиозното образование и образование на вашите възпитаници да бъде измежду предпочитаните в избираемите образователни часове. Нека повече родители да имат опция да получат информация посредством наставнически срещи и електронни известия за предмета вяра и да могат посредством класните ръководители да подадат заявки до шефовете за проучването му. Тази самодейност ще ви се отблагодари с по-спокойни, по-послушни, по-добри и по-ученолюбиви възпитаници ", се споделя в обръщението.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР