Св. пророк Елисей живял около 900 г. преди Христа. Той

...
Св. пророк Елисей живял около 900 г. преди Христа. Той
Коментари Харесай

Св. пророк Елисей

Св. оракул Елисей живял към 900 година преди Христа. Той бил правоприемник в пророческото служение на свети Илия. Когато Бог се явил на Илия на планината Хорив и му поръчал да помаже вместо себе си оракул, това определение свише се паднало на Сафатовия наследник Елисей. “Намери Илия Сафатовия наследник Елисея, когато ореше. Дванадесет рала волове имаше той и самичък беше при дванадесетото. Минавайки край него, Илия хвърли кожуха си върху него. И Елесей остави воловете си и се затече след Илия и сподели: “Позволи ми да целуна татко си и майка си, и ще потегли след теб”! Той му отговори: “Иди и върни се”! Той се върна от него, взе рало волове, закла ги и като възпламени ралото на воловете опече месото им и го раздаде на людете и те ядоха. А самичък той стана и потегли след Илия и почна да му служи” /3 Цар.19:19-21/.

Виждайки усърдието на своя възпитаник, св. оракул Илия, преди да си замине от тоя свят, му споделил: “Искай, каквото желаеш да ти направя, преди да бъда взет от тебе!” - “Духът, който е в тебе, да бъде двойно върху мене!” - дал отговор му Елисей, който желаел най-много от всичко опция да прави свето служение с чудодействена мощ за по-нататъшен триумф. - “Мъчно нещо искаш” - споделил му Илия, само че извършил молбата на своя правоприемник. Оттогава Елисей ревниво се предал на пророческо служение, като утвърждавал във вярата израилския народ и свидетелствал за пребъдващия в Него Бог посредством многочислени чудеса. “И в своите дни пред княз не трепереше, и никой го не надмина; нищо го не надви, и след гибелта делата му бяха чудни” (Сир. 48:13-15).

Народът виждал в Елисей Божий делегат, назидавал се от неговото слово и, въпреки да не пристигнал до цялостно смирение, въпреки всичко частично се отклонявал от служението на езическите богове, към които били привлечени мнозина израилтяни посредством своите нечестиви царе.

Свети оракул Елисей направил доста чудеса.

Жителите на Йерихон се оплаквали на Елисей, че водата им е неприятна и по тази причина земята е безплодна. Светият оракул незабавно им оказал помощ с чудотворството си - водата станала здрава и нямало повече неплодородие. Във време на война цялата армия изнемогвала от жажада. По молитвата на пророка, всички ями и изсъхнали потоци ненадейно се напълнили с вода. На една бедна жена починал мъжът, като оставил доста задължения. Заимодавецът се заканял да й вземе двата сина за свои плебеи, в случай че тя не му се издължи. Вдовицата разказала на Елисей своята горест. “Нямаш ли нищо в къщи”? - попитал я пророкът. - “Нищо нямам, дала отговор вдовицата, с изключение на един съд с маслиново масло”. “Иди си, поискай празни съдове от всички твои съседи - споделил й пророкът. - и наливай масло във всички тия съдове, до момента в който се напълнят”! Жената изпълнила повелята на пророка; маслиновото масло се оказало така доста, че тя когато го продала, освен изплатила всички задължения, само че й останали средства, с които издържала фамилията си.

В Сирийската страна живял един смел пълководец, на име Нееман. Той болен от проказа и никакви лекари не могли да го излекуват. При дамата на Нееман прислужвала една дребна израилтянка, взета в плен във време на войната. Жалейки за Нееман, тя споделила на господарката си: “Да отидеше моят стопанин при пророка, който е в Самария, вероятно би се излекувал”. Жената на Нееман съобщила на мъжа си думите на дребната израилтянка и Нееман взел от царя разрешение да отиде в Самария. Царят му дал писмо до израилския цар. Нееман взел със себе си злато, сребро и богати облекла за подарък на този, който го изцери и се отправил за Израилската земя. Като дошъл, той дал на царя писмото от сирийския цар, който пишел: “Пращам ти Неемане, моя прислужник, с цел да го очистиш от проказата”. Наскърбил се израилският цар, когато прочел това писмо. “Нима аз съм Бог, да убивам и съживяват!” - извикал той. - “Сирийският цар търси мотив, с цел да ми разгласи война”.

Елисей разбрал за скръбта на царя и пратил да му кажат: “Защо скърбиш? Нека пристигна при мене Нееман и ще узнае, че има Божий оракул у Израиля”. Нееман с многочислената си прислуга доближил до къщата на Елисей. Пророкът пратил при него прислужникът си да му каже: “Иди, окъпи се седем пъти във водите на Йордан и ще се излекуваш!” Гордият военачалник се разсърдил. Той се обидил, загдето пророкът самичък не излязъл при него. “Аз мислех - споделил той, - че пророкът ще излезе и ще призове над мене името на своя Бог и ще си тури ръката на мене, а той ме праща на Йордан. Нима нашите реки покрай Дамаск не са по-добри от Йордан и от всички израилски води?” С тия думи той си бил тръгнал към този момент обратно. Но прислужниците му го убедили да извърши съвета на пророка и Нееман, като се потопил седем пъти във водите на Йордан, се очистил напълно от проказата.

Тогава той с признателност се върнал при Елисей и, като му предложил богатите си блага - злато, сребро и скъпи облекла, му споделил: “Сега познах, че няма Бог, с изключение на Тоя, Комуто се покланят у Израиля! Прочее, приеми даровете, които ти донесе твоя раб!” Но Елисей се отказал от даровете и Нееман си отпътувал назад, като дал заричане да не се покланя повече на идолите и да се моли на Бога Всевишни.

Веднъж, когато израилтяните воювали със сирийците, донесли на сирийския цар, че оракул Елисей оповестява на враговете му за всички негови проекти и с това вреди на триумфа на неговото дело. Сирийският цар, ядосан, заповядал на войската си нощно време да обкръжи града, в който пророкът се намирал, с цел да го вземе в плен. На разсъмване един от прислужниците на Елисей, като видял голям брой неприятелска армия към града, уплашил се и споделил на своя стопанин: “Какво ще вършим?” - “Не пердах се! - дал отговор му Елисей. - Защото ония, които са с нас, са повече от ония, които са с тях!” И Елисей почнал да се моли: “Господи, отвори му очите да види!” И незабавно прислужникът видял, че цялата планина е покрита с конници и ездачи. Той схванал, че пророкът е охраняван от непобедими небесни сили. По волята Божия враговете пристигнали в разстройване и, като били изумени със слепота, паднали в ръцете на израилския цар. Царят желал да избие пленниците, само че Елисей му споделил: “Не твоето оръжие ги плени!” - и склонил царя към състрадание. Царят го послушал и пуснал пленниците на независимост.

Много други чудеса направил св. оракул Елисей и предсказал бъдещето. Пророчествата му са разказани в детайли в Библията (Четвърта книга Царства). Той починал в дълбока напреднала възраст, при цар Иоас, комуто предсказал победа над сирийци. Веднъж бойци погребвали труп покрай гробницата на Елисей. При ненадейно нахлуване на неприятелите те хвърлили мъртвото тяло в гробницата на пророка. Умрелият, като се допрял до костите на светия оракул, незабавно възкръснал.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР