Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец е считан е за най-великия

...
Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец е считан е за най-великия
Коментари Харесай

Православната църква почита Успение на св. Иван Рилски Чудотворец

Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец е считан е за най-великия български светец и аскет, небесен покровител и настойник на българския народ, патрон и създател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилският, патрон на българските будители, още приживе именуван „ земен ангел “ и „ небесен гражданин “.

Роден е съгласно житиеписците в бобошевското село Скрино, евентуално през 876 година. Живее по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I. Най-дейните му години са при царуването на цар Петър I (927 – 969 г.). Основният му празник в православния календар е Отчовден на 19 октомври. Във всичките 15 на брой жития, писани в разнообразни епохи на старобългарски или на църковнославянски език, и в службите в памет на светеца е използвано единствено монашеското му име Йоан.

Житията му показват, че до 25-годишна възраст Йоан Рилски е овчар. Но в неговото сърце постоянно гори любовта към Бога и желанието да му се посвети напълно. Когато родителите му умират, раздава на небогати и заболели хора своята част от наследеното и постъпва като послушник в манастира "Св. Димитър " под връх Руен във Влахина планина. Там придобива богословско обучение, учи богослужебните книги, получава свещенически ранг и се приготвя за великата си духовна задача. Приел монашество, той се отдава на пост и молитва, като се открива в началото във Витоша, както и село Добърско в южното подножие на Рила. По-късно на 20 км от селото основава Рилския манастир. Там той прави голям брой чудеса, оказва помощ на хората в потребност, изцерява от тежки заболявания.

Славата му се разнася надалеч от Рила планина из рамките освен на България, само че и на Европа. Българският цар Петър I изминава цялото разстояние от 450 км от столицата Велики Преслав до Рила, с цел да се срещне с него. Монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля заради примирение. Той приема плодовете, само че не и златото, което царят му предлага, като единствено му се покланя отдалеко. Това още повече усилва славата му и към него заприиждат възпитаници от цяла България.

Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец умира на 18 август 946 година на към 70-годишна възраст. На тази дата църквата празнува неговото успение. Погребан е в притвора на църквицата в каменна гробница, непокътната и до през днешния ден.

Паметта на великия пустиножител се празнува още два пъти в годината - на 19 октомври и на 1 юли.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР