Св. преподобни Нил Постник живял в IV век. Бил родом

...
Св. преподобни Нил Постник живял в IV век. Бил родом
Коментари Харесай

Св. преподобни Нил Постник

Св. преподобни Нил Постник живял в IV век. Бил родом от Константинопол, възпитаник на св. Йоан Златоуст. Получил прелестно обучение, още като млад Нил бил назначен на значим пост - префект на столицата Константинопол. По това време Нил бил женен и имал две деца. Блясъкът на придворния живот тежал на съпрузите и те решили да се разделят и да се посветят на иночески живот.
Съпругата и дъщерята на св. Нил постъпили в един от женските монастири в Египет, а преподобният Нил със сина им Теодул се поселил във пещера на Синайската планина, която сами с ръцете си изкопали. Тя била жилище на преп. Нил четиридесет години. С пост, молитва и писания светецът добивал високо духовно съвършенство. При него почнали да идват хора със всякакво звание и от всякакво съсловие - от императора до земеделеца, и всеки намирал съвет и успокоение от светеца.
В своето усамотение преподобният Нил писал доста. Известни са неговите послания, измежду които и гневни изобличения на император Аркадий, изпратил св. Йоан Златоуст на изгнание. Достоен възпитаник на Златоуста, преп. Нил оставил и съвършени по форма, надълбоко православни и осъществяване с откровено възприятие и ясна мисъл аскетически творения.
В пустинята преподобният Нил претърпял доста неволи. Сарацините завладели сина му Теодул и намислили да го дадат жертва на езическите богове. По молитвите на светеца Господ избавил Теодул и преподобният го намерил у Емеския свещеник, който изкупил младежа от варварите. Този свещеник ръкоположил и двамата пустинници за презвитери. След посвещението те се върнали на Синай, където дружно се подвизавали до гибелта на преподобния Нил. Св. Нил умрял в мир към 450 година.
Превод от съветски Pravoslavieto.com по Месяцеслов, изд. Московской Патриархии
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР