Св. преп. Ефрем Сирин бил родом от Едеса, Сирия -

...
Св. преп. Ефрем Сирин бил родом от Едеса, Сирия -
Коментари Харесай

Св. преподобни Ефрем Сириец

Св. преп. Ефрем Сирин бил родом от Едеса, Сирия - наследник на благочестиви родители. Млад отишъл в пустинята; станал духовник и прекарвал в подвизи.
Написал доста слова и поуки. Основал учебно заведение в Едеса, от което са излезли доста популярни учители на Сирийската черква.
Ръкоположен за диакон от Св. Василий Велики, без да знае гръцки език, отлично проговорил тоя език; от него е ръкоположен и за духовник.
По свое наследство от невзискателност бил заровен в края на градските гробища, дето погребвали странници, в 373 година.
Св. Ефрем Сириец е боговдъхновен църковен публицист и екзегет, оставил голям брой съчинения, измежду които и тълкувания на цялото Свещено Писание.
Борбата с прегрешението и покаянието е съществена тематика в съчиненията и проповедите му. Неслучайно молитвата " Господи и Владико на моя живот " от този " просветител на покаянието " е в основата на православното свещенодействие през Великия пост. В разнородни литературни и омилетични форми св. Ефрем преглежда и други съществени нравствено-аскетични въпроси.
Св. Ефрем Сирин води битка с ересите и утвърждава православната религия и до нас са останали голям брой негови догматико-полемически съчинения.
Pravoslavieto.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР