Св. Никифор бил възведен за цариградски патриарх в 806 г.,

...
Св. Никифор бил възведен за цариградски патриарх в 806 г.,
Коментари Харесай

Пренасяне мощите на св. Патриарх Никифор

Св. Никифор бил възведен за цариградски патриарх в 806 година, няколко години откакто Седмият Вселенски събор осъдил иконоборческата разкол. Той с всички сили се борел срещу разврата и свободните нрави, които мощно се били популяризирали в столицата; стараел се да възвърне мира в Църквата и да приключи смутовете, появили се заради лъжеученията и терзанията.
В същото време той намирал сили и опция да се занимава и с научно–богословски писания: написал история на Църквата до негово време, защищавал документално догматите на православната религия.
В това време царувал император Лъв Арменец - нечовечен гонител на светите икони, който се стремял да склони на своя страна и патриарха. Но св. Никифор му дал отговор с неотстъпчивост: " Напразни са трудовете ти, царю. Ние не можем да изменим античното предание; ние почитаме изображенията на светците, както почитаме Кръста и Евангелието. "
Императорът не послушал увещанията на светите чиновници на Църквата и почнал ужасно гонение срещу феновете на светите икони по цялата империя. Св. Никифор ободрявал и утешавал страдащите, наставлявал ги на истината, убеждавал ги да не правят отстъпка от античните предания на светата Църква. " Не пердах се, малко стадо – казвал той на правоверните, - тъй като вашият Отец благоволи да ви даде царство. "
Царят се убедил, че до момента в който патриарх Никифор е в Цариград, той не ще сполучи да затвърди иконоборството. Затова решил да свика събор от свои съидейници, които свалили патриарха, а царят го пратил на изгнание в остров Проконис, където – след битки и премеждия – починал в 828 година.
Дванадесет години след гибелта му, когато иконоборството било оборено и дефинитивно отхвърлено, Цариградският патриарх св. Методий убедил императрица Теодора да придвижи в Цариград мощите на светия мъченик и те били тържествено сложени в църквата " Св. Апостоли ".
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР