Св. мъченици Дария и Хрисант са светци от тъмните години

...
Св. мъченици Дария и Хрисант са светци от тъмните години
Коментари Харесай

Църквата почита Св. мъченици Дария и Хрисант


Св. мъченици Дария и Хрисант са светци от тъмните години на гоненията против християните.

Хрисант бил юноша от богато семейство от Александрия, който бил пратен в Рим на образование. Когато попаднал на Светото Евангелие, той схванал в душата си, че в това слово се крие истината и станал уверен християнин. Скоро това се разчуло и в Рим угрижен пристигнал татко му. Той решил да ожени Хрисант за млада и красива езичница и по този начин да приключи увлечението му по християнството.

Дария живеела в храма на Атина и била известна с хубостта и добротата си. Тя незабавно харесала Хрисант и направила всичко допустимо да му угоди и да му се хареса, само че сърцето му било цялостно единствено с Божия обич. Той почнал да проповядва и на нея и тя станала също християнка. Когато се оженили, те си дали обет да служат единствено на Бог и да не познаят плътската обич.

Построили две къщи - в едната Дария приемала дами, а в другата Хрисант – единствено мъже. Влиянието им в Рим било огромно и не след дълго се разчуло. Те били изправени пред съда, само че словата им обърнали съдията и жена му към християнството. Император Нумериан се ядосал и наредил страшни мъчения за двамата, които те преодолявали с лекост.

Дария и Хрисант били убити с камъни през 284 година сл. Хр., а на мястото, където били заровени, е издигната черква.

Найден е обичайно българско име, което също чества имен ден на 19 март. Името значи „ открит ”. Името Дария е персийско и значи " победител ". 

Имен ден честват хората, носещи имената Дарина, Дария, Дарин, Найден и Найдa.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР