Св. Корнилий станал известен в Божията църква не много след

...
Св. Корнилий станал известен в Божията църква не много след
Коментари Харесай

Св. свщмчк Корнилий стотник

Св. Корнилий станал прочут в Божията черква не доста след Възнесението на Господа Иисуса Христа и първата, апостолската Петдесетница.

Той живеел в Кесария ПалестинскаРечник. Бил стотник от полка, именуван Италийски. Произхождал от знатна римска фамилия.

Отначало богохулник, той станал " прозелит на вратата " - вярвал в Единия Бог, както вярвали юдеите, обаче не изпълнявал юдейските обреди.

В свещената книга " Деяния на светите апостоли " (10 глава) се приказва, че той бил благоверен и богобоязлив с целия си дом, че правел доста милостини на народа и че постоянно се молел на Бога. Господ обикнал добродетелния богохулник и го приел като пръв член на Своята Църква из средата на езичниците.

Обръщането на Корнилий към Христа Бога станало по превъзходен метод. Веднъж, по време на гореща молитва, той се удостоил да види ангел Божи, който му известил, че неговите молебствия и милостини са угодни. При това ангелът заповядал на Корнилий да прати индивиди в град ИопияРечник, да повика при себе си деятел Петър и да извърши всичко, което тоя деятел ще му каже.

На другия ден пратениците били към този момент на път и наближавали града. Около обяд апостолът се бил изкачил на плоския покрив на къщата, в която живеел, и там коленопреклонно се молел. По някое време почувствал апетит. Унесъл се в размисъл. Дигнал отначало взор нагоре и видял небето отворено. Някакъв съд се спущал към него като огромно платнище, привързано в четирите краища. В него имало разнообразни животни, зверове, влечуги, птици.

Апостолът чул глас, ориентиран към него:
- Стани Петре, заколи и яж!
Потресен апостолът дал отговор:
- Не, Господи, тъй като в никакъв случай не съм ял нищо мръсно или нечисто.
Повторно се чул глас от небето:
- Което Бог е очистил, ти не считай за нечисто!
На три пъти апостолът чул тоя глас. След това съдът се дигнал към небето. Симон Петър бил в неразбиране: какво ли значи това привидение. Но незабавно по-късно схванал смисъла му.
Тримата пасажери, изпратени от Корнилий, били към този момент пред входната врата. Дух Свети внушил на апостола да слезе долу и да тръгне с тия пасажери към дома на Корнилий.
Апостолът приел пратениците, нагостил ги, схванал защо са пристигнали и на другия ден тръгнал с тях за Кесария (виж също Кападокия).
Заедно със своите домашни, със свои родственици, другари и познати Корнилий го посрещнал радостно и уважително: спуснал се пред нозете му и му се поклонил.
Апостолът го подигнал и споделил:
- Вие знаете, че не е простено на човек юдеин да се събира или да се сближава с другопленник. Но Бог ми яви да не смятам никой човек замърсен или мръсен. Затова, бидейки поканен, пристигнах без несъгласие. Сега запитвам: по каква работа пратихте за мене?
Развълнуван, Корнилий дал отговор:
- От четири дни до тоя час постих, а на деветия час се молех вкъщи си; и ето, застана пред мене един мъж в светла дреха и рече: " Корниле, твоята молитва е чута, и твоите милостини се спомниха пред Бога. И така, прати в Иопия и повикай Симон, наименуван Петър; той е посетител у Симон Усмаря, край морето; той ще пристигна и ще ти приказва. " На часа пратих за тебе, и ти добре стори, че пристигна. Сега впрочем ние всички стоим пред Бога, с цел да чуем всичко, що ти е заповядано от Бога.

Тогава св. деятел Петър почнал своята проповед за Господ Иисуса Христа. Разказал за Неговото идване на земята, за въплъщението Му. Изложил Неговото обучение за мира, разкрил в резюме делата Му. Говорил за изкупителните Му премеждия, за гибелта и възкресението Му, а също и за Неговото Второ пришествие, когато ще се яви като арбитър над живи и мъртви. (виж Последните дни, Второто пришествие и Страшният Съд, бел.ред.)
Докато още проповядвал, Дух Свети слязъл върху всички, които слушали словото. И те почнали да популяризират Бога и да приказват на всякакви езици. Слушащите в близост юдеи се смаяли, че и върху езичниците се излял дарът на Пресветия Дух.

Корнилий, цялото му семейство и всичките му родственици и другари, които участвали на това празненство, приели свето Кръщение.

По-късно св. деятел Петър дошъл в Йерусалим. Повярвалите в Христа юдеи го укорили, че се сближил с езичници. Той им разказал какво се случило с него, разказал им за видението, за слизането на Пресветия Дух върху повярвалите езичници. Тогава всички разбрали, че Бог приканва и езичниците към избавление.
Оттогава насетне апостолите почнали да проповядват ревниво и на езичниците.

Като станал християнин, член на Божията черква, Корнилий оставил всичко и тръгнал с деятел Петър, който го възвел в епископско достолепие. Заедно с него обиколил доста страни, като също енергично благовестял избавителната истина за Сина Божи.

Когато деятел Петър бил в Ефес, получил уведомление, че в град Скипиосис господствало с груба мощ езичеството. Апостолът, Тимотей и Корнилий разсъждавали кой от тях да отиде да възвести словото Божие в тоя град, потопен в мрачевина и смъртна сянка. Хвърлили жребие и изборът се паднал на Корнилий.

Преданието приказва, че ревностния Корнилий се отправил неотложно към жителите на тоя греховен град. Там той претърпял доста поругания и мъчения за Христа. С Божия мощ разрушил храма на Аполон и кръстил княза на тоя град, Димитрий, дружно с няколко стотици езичници.
Стигнал до дълбока напреднала възраст. Бог му предизвестил деня на кончината. Той повикал в течение на известно време при себе си всички християни. Дал им последни упътвания да преуспяват в християнските добродетели. Помолил се на Бога за всички тях, оставил собствен правоприемник и безшумно и блажено умрял.

С течение на времето неговия гроб бил пропуснат и зарязан. Но светецът се явил на троадския свещеник Силуан, показал му своя гроб и внушил да се построи на това място храм Божи. Епископът извършил нареждането благодарение на благодетелния християнин Евгений.
От мощите на св. Корнилий се направили доста чудеса.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР