Св. Климент бил трети син на Фавет и Матидия, богати

...
Св. Климент бил трети син на Фавет и Матидия, богати
Коментари Харесай

Св. свещеномъченик Климент, трети епископ Римски

Св. Климент бил трети наследник на Фавет и Матидия, богати и знатни езичници в Рим.

След едно ужасно корабокрушение майка му и двамата му братя изчезнали безследно. Безследно липсващ и татко му, който отишъл да търси изгубените.

Климент оплаквал родителите и братята си, като ги считал за умрели.

Постоянната мисъл за тяхната гибел го убедила, че всичко земно е кратковременно. Той се мъчел да откри отговор на въпроса: всичко ли се свършва с тоя живот или има различен живот, задгробен? Потънал постоянно в такива мисли, той ходел тъмен и тъжен, и не вземал присъединяване в удоволствията на хората, които го обкръжавали.

Случайно се срещнал с един християнин, който му разказал за живота на Христа Спасителя и му разкрил, че Спасителят дава обещание постоянно самодоволство на Своите почитатели.

Сърцето на Климент се разпалило от предпочитание да узнае повече за това утешително обучение. За тая цел той решил да посети мястото на земната проповед и премеждия на Спасителя, с цел да може да чуе там светите апостоли.

Провидението запазило живи всички членове на нещастното семейство и наредило след дълги години да се срещнат и съберат.

В Кесария Климент приел Кръщение от св. ап. Петър и се включил към неговите възпитаници. В цифрата на последните точно Климент двамата по-големи свои братя, с които се бил разделил още на младини. А по-късно те тримата, дружно с ап. Петър намерили първо майка си, а след това и татко си. Старите родители не запомнили предходните скърби и страдания, благодарили на Бога и приели Кръщение от светия деятел.

Цялото семейство се върнало в Рим и, живеейки в почести и популярност, не забравяло Бога. Много помагали на небогати и се стараели да популяризират словото Божие. Климент бил изключително ревнив към това свято дело. Той се намирал неразделно при ап. Петър във време на пребиваването му в Рим. Апостолът го ръкоположил за свещеник преди своята гибел.

В тежкото време на гоненията Климент умно управлявал Църквата. Той обърнал мнозина към Христа. Избрал седем писари да записват подвизите на мъчениците и по подобен метод запазил за нас скъпоценни сведения за техните премеждия.

Във време на едно национално въстание езичниците се оплаквали срещу отричането от идолите и срещу сполучливата проповед на Климент. Вследствие на това император Траян (98-117 г.) го изпратил на изгнание в Херсон Таврически (Крим) дружно с доста вярващи.

На мястото на изгнанието, покрай гр. Херсон или Корсун, Климент намерил доста християни, които били наказани на тежка работа в каменоломните. Пристигането на Климент ги утешило. Светият свещеник ги ободрявал и се трудел дружно с тях.

Работниците нямали вода, само че Господ по превъзходен метод показал на Климент избистрен извор, водата на който имала лечебна мощ.

Слухът за церителната мощ на чудесната вода се популяризирала по цялата местност. Мнозина дохождали при Климента и той на всички проповядвал словото Божие.

По подобен метод голям брой люде всеки ден се присъединявали към Църквата и приемали Кръщение от него в чудесния извор. Но злобата на гонителите скоро спряла ревността на епископа.

Искали да го принудят да принесе жертва на боговете, и когато той отказал това, осъдили го на гибел. Турили го в лодка, привързали котва на шията му и го хвърлили в Черно море.

В ІХ век славянските просветители св. св. Кирил и Методий пристигнали в Херсон, по превъзходен метод разкрили мощите на св. Климент и, като ги извадили от морето огнесли част от тях в Рим. Другата част останала в Херсон и по-късно била пренесена в Киев от св. княз Владимир.

Древната черква " Св. Климент " в Рим била издигната върху основите на дома на свещеномъченика.

В нея били сложени мощите на св. Климент. В нея бил заровен и славянският просветник св. Кирил (†869).
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР