Св. Кирил е роден около 315 г. в Йерусалим или

...
Св. Кирил е роден около 315 г. в Йерусалим или
Коментари Харесай

Св. Кирил Йерусалимски

Св. Кирил е роден към 315 година в Йерусалим или неговите околнисти. След като прекарал част от живота си като аскет и подвижник, бил признат в клира и отдаден в началото в дяконски и презвитерски чин, а през 346 година тогавашният Йерусалимски свещеник Максим го избрал да приготвя оглашените за кръщение и да наставлява новопокръстените. Прилежното и плодотворно осъществяване на това свещеническо обвързване станало причина през 348-351 година, след гибелта на свещеник Максим, св. Кирил да бъде определен за негов правоприемник.
Заради своята неотстъпчивост и ревнивост към чистотата на православната религия по време развихрилата се арианска разкол Йерусалимският светител бил свалян три пъти от епископската катедра.
Св. Кирил се употребил с огромно почитание от цялата черква и взел ефективно присъединяване на II Вселенски събор (381 г.). Доживял до дълбока напреднала възраст и умрял през 386 година. Църковните отци и писатели го назовават " мъж със свят живот " и " бранител на апостолското обучение ".
Pravoslavieto.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР