Св. Ириней, един от великите отци на Църквата, се родил

...
Св. Ириней, един от великите отци на Църквата, се родил
Коментари Харесай

Св. мчк Луп. Св. Ириней, еп. Лионски

Св. Ириней, един от великите отци на Църквата, се родил в Смирна. Той бил възпитаник на смирненския свещеник св. Поликарп.

``Аз живо помня - писал св. Ириней към този момент на напреднала възраст - всичко, което ми разказваше Поликарп за своите беседи с Йоан Богослов, който приказвал за Иисус Хростос, за Неговите чудеса и учения. И Поликарп правилно ни предаваше онуй, което бил чул от очевидеца на Словото на живота. Аз, по Божия благосклонност, слушах всичко това с внимание и го записах не на хартия, а в сърцето си.``

Ириней, ученикът на великия Поликарп, ръкоположен от него за презвитер, също по този начин ревниво служил Богу и дружно с Потин проповядвал в Галия. Там тия двама свети мъже турили основите на църквите в Лион и Виена през последната половина на второто столетие. Тия църкви били скоро изпитани посредством грубо гонение и се оказали правилни на Бога.

Езичниците разпространявали най-ужасни клюки срещу християните и с това възбудили срещу тях всички поданици на страната. Християните били влачени в тъмници, бити с тояги и камъни, а имуществата им били ограбвани. Но те посочили несъкрушимо геройство и твърда религия.

Между мъчените в туй време изключително бележита е една млада госпожица на име Бландина, прислужница в една християнска къща. Тя била подложена на най-жестоки изтезания, с цел да изтръгнат от нея самопризнание за приписвани на християните закононарушения, или пък да я принуждават да се отхвърли от Христа. Но тя единствено повтаряла: ``Ние сме християни и не вършим престъпления``. Няколко дни я мъчили и най-сетне я хвърлили на зверовете да я раздерат.

Престарелият еп. Потин бил също по този начин извикан на съд. На въпроса на шефа: ``Кой е Богът на християните?`` - той храбро дал отговор: ``Ти ще узнаеш, в случай че бъдеш достоен``. Мъчили го и по-късно полумъртъв го затворили в тюрма, гдето скоро предал Богу дух. Гонението и по-късно траяло със страшна мощ. Множество християни починали в жестоки мъчения. Езичниците знаели, че те имат вяра във възкресението на мъртвите, по тази причина изгаряли телата им и пепелта хвърляли в реката, като мислели, посредством това да потвърдят суетността на тяхната религия.

За живота на св. Ириней са се запазили твърда малко детайлности, по тази причина не е известно по какъв начин се е избавил от това извънредно гонение. Но след гибелта на Потин лионските християни го избрали за свещеник. Известно време той управлявал Божията черква и положил живота си за Христа в последните години на второто столетие, при царуването на Септимий Север. Във време на неговото епископство разнообразни лъжливи тълкувания на Св. Писание смущавали вярващите. Св. Ириней написал срещу ересите пет книги. В тях ясно и красноречиво излага християнското обучение и опровергава лъжеучителите.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР