Св. Евдоким се родил в Кападокия (Мала Азия) от благочестиви

...
Св. Евдоким се родил в Кападокия (Мала Азия) от благочестиви
Коментари Харесай

Св. праведен Евдоким Кападокийски

Св. Евдоким се родил в Кападокия (Мала Азия) от благочестиви родители - Василий и Евдокия. Във времето на цар Теофил той бил млад офицер във войската. Но и като боен полагал огромен труд да живее по евангелските заповеди. Бил непокварен, доброжелателен, избягвал всевъзможни суетни развлечения и празнословия. Сред шума и светската суетност бил като крин измежду тръни и като злато измежду огън.

Заради неговите невероятни добродетели царят го назначил за кападокийски воевода. На тая висока работа Евдоким се стараел да бъде обективен пред всички. Но по Божия промисъл се поминал рано, на 33 години.

Неговите мощи се посочили целебни. Люде умопобъркани и заболели оздравявали посредством докосване до неговия гроб. След 18 месеца от гибелта му майката на Евдоким отворила неговия гроб и намерила тялото му като живо - цяло, без никакъв белег на разлагане. По-късно мощите на праведника били пренесени в Цариград и сложени в новата черква " Св. Богородица ", издигната от неговите родители. При гроба на св. праведни Евдоким се правили такива чудеса, че за вписането им, както приказва съставителят на житието му, " няма да стигне ни време, ни думи, ни ръце. " Самата пръст взета от гроба на св. Евдоким, изцерявала заболели.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР