Св. Еразъм бил родом от Антиохия и живял във време

...
Св. Еразъм бил родом от Антиохия и живял във време
Коментари Харесай

Св. свещеномъченик Еразъм Охридски

Св. Еразъм бил родом от Антиохия и живял във време на царете Диоклетиан и Максимиан. Той се подвизавал на Ливанската планина и бил талантлив от Бога с огромен подарък на чудотворство.
Като свещеник той тръгнал да проповядва Евангелието. Св. Еразъм пристигнал и в град Охрид, който влизал тогава в римската провинция Илирик. Царят извел Еразма пред медния кумир на Зевс и му заповядал да принесе жертва и да се поклони на идола. Св. Еразъм отказал уверено, по тази причина царят заповядал да го подложат на тежки страдания, а по-късно го хвърлил в тюрма. Но се явил ангел Божий - както в миналото на св. Петър - и го извел от тъмницата.
После св. Еразъм посетил с проповед Кампания, след което се върнал в град Хармелий и тук се поселил в една пещера, където се отдал на аскетически наблюдателен живот до самата си гибел. Той умрял при започване на ІV век.
Пещерата с църквицата на св. Еразъм и до през днешния ден съществува близо до Охрид, където се проповядва великата мощ на Божия ласкател.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР