Св. Автоном живял в трети и началото на четвърти век.

...
Св. Автоном живял в трети и началото на четвърти век.
Коментари Харесай

Почитаме голям светец, убит и затрупан с камъни от езичниците

Св. Автоном живял в трети и началото на четвърти век. Бил свещеник в Италия. При царуването на император Диоклетиан почнало мощно гонение против Божията черква. Автоном си спомнил думите на Господа Иисуса Христа: „ Когато ви гонят от един град, бягайте в различен " (Мат. 10:23). Ръководен от тия думи, той напуснал Италия и пристигнал във Витиния, малоазийска област. В градеца Сореос, ситуиран до Никомидийския залив, бил признат в дома на известния в региона страннолюбец Корнилий. Радостта на Корнилий била огромна, че в дома му гостува един светител
Автоном почнал да просвещава езичниците със светлината на евангелската истина. Обърнал мнозина от тях към Христа Господа. Мисионерската му активност протичала по този начин сполучливо, че станало потребност от по-широко помещение за молитвено заседание на новообърнатите. Домът на Корнилий се оказал към този момент дребен да побере огромното голям брой вярващи.
Явила се потребност от необятен храм. И новата християнска община в Сореос си построила храм в чест на св. архистратиг Михаил.
Като уредил Сореоската черква с нужния брой свещеници, свещеник Автоном ръкоположил Корнилий за дякон в нея. След това се отдалечил в Исаврия и Ликаония, където насаждал със същия триумф Христовото обучение. Оттук се върнал отново в Сореос и ръкоположил Корнилий за духовник, посветил го нашироко в християнските истини и в разпоредбите на църковното служение, и подкрепят най-много от него, траял да наставлява и управлява цялото сореоско паство.
По това време император Диоклетиан дошъл в Никомидия. С неговото идване гонението против Църквата се разразило и тук с огромна мощ. Фанатици езичници тръгнали да търсят Автоном, прочут нашироко като максимален деятел при разпространение на християнското обучение. Епископът си спомнил отначало думите на Спасителя - „ когато ви гонят от един град, бягайте в различен " - и решил отново да резервира себе си за богатството на Църквата. Отпътувал скрито за град Клавдиопол, ситуиран на брега на Черно море.
Тук той прекарал до времето, когато заплахата за сореоското паство минала. След това се върнал още веднъж във Витиния и сложил Корнилий за свещеник на Сореоската черква.
Като устроил по тоя метод изцяло тази черква, той тръгнал на мисионерска проповед из всякакви други малоазийски области.
Недалеч от град Сореос се намирало селото Лимна. Автоном обърнал към Христа Бога доста от езическите поданици на това село.
Един ден останалите езичници на село Лимна правили празненство в капището на езически кумир. Новопокръстените християни, като разбрали за това, навлезли всеобщо в капището, разрушили идола, разсипали жертвите и съборили до основи самото капище.
Разгневените езичници се сговорили да отмъстят на християните. Те разбрали скрито деня, в който свещеник Автоном ще служи в храма „ Св. архистратиг Михаил " в Сореос. Решили да подхващат ненадейно нахлуване против богомолците. През време на светата Литургия те нахлули с оръжия в храма, прогонили молещите се, влезнали в светия олтар, умъртвили епископа и затрупали тялото му с камъни.
Това станало към 313 година Една благочестива дякониса, на име Мария, вдигнала останките на светителя Автоном и ги погребала на комфортно за молитвени срещи място.
Няколко години по-късно, когато Църквата Божия била към този момент изцяло спечелила над езичеството, един боен построил храм на мястото на блажената кончина на свещеномъченик Автоном. През времето на градежа този мъж намерил неговите свети мощи, които се оказали нетленни.
Много заболели, които пристъпвали с религия към тия свети, чудотворни мощи, получавали излекуване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР