Св. Аверкий бил трети епископ на град Йерапол, Мала Азия.

...
Св. Аверкий бил трети епископ на град Йерапол, Мала Азия.
Коментари Харесай

Св. равноапостолни Аверкий Йераполски

Св. Аверкий бил трети свещеник на град Йерапол, Мала Азия. Живял в края на първия и началото на втория век.

Дейността му в Йерапол била обвързвана с доста компликации. Тук при започване на неговото светителствуване християните били прекомерно малко. Той използвал всички старания да усили броя на членовете на Църквата. Бог го подкрепял посредством доста чудеса.

При едно шумно езическо тържество той мощно скърбял за заслепението на народа. Усърдно се молил на Бога да му помогне да просвети езичниците, да им отвори очите на правата религия.

На идната нощ имал такова съновидение:

- Иди и съкруши със жезъла си началниците на заблуждението! – споделил му един ярък момък, като му подал жезъла.

Разбрал смисъла на видението, свещеник Аверкий бързо отишъл в езическото капище и разтрошил на парчета издигнатите там идоли. Езичниците разбрали за това и с гняв се спуснали към дома на Аверкий. Устремили се да го бият.

Епископът не избягал. Не се скрил. Спокойно излязъл на площада, като спечелил уважението на всички с осанката си. От площада почнал да учи народа в Кого да има вяра. Пред очите на цялата навалица излекувал в името на Бога трима заболели.

Яростта на езичниците минала в респект към Божия човек. На тълпата към този момент било ясно, че същински Бог е Оня, Когото Аверкий проповядва. Все повече се сгъстявали слушателите, които желали да слушат словото му за великия и същински Бог.

На другия ден приели от него Кръщение повече от 500 души.

С проповедническа цел св. Аверкий обиколил Сирия, Киликия, Месопотамия. Бил и в Рим. Затова е наименуван равноапостолен.

Умрял в 167 година на 72-годишна възраст.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР