Св. архангел Михаил, Иван Билибин (1876-1942) Самото име на Св.

...
Св. архангел Михаил, Иван Билибин (1876-1942) Самото име на Св.
Коментари Харесай

Св. Архангел МИХАИЛ ╫ Небесният пълководец


Св. архангел Михаил, Иван Билибин (1876-1942)

Самото име на Св. архангел Михаил съдържа възхвала на Бога - на еврейски то означава  " кой е като Бога ". Разказвайки за другите появи на ангелите на земята, Писанието назовава със лични имена единствено някои от тях - очевидно тези, които идват при нас с особена задача в делото на одобряването на Царството Божие измежду хората. Сред тях са архангелите Михаил и Гавриил, упоменати в каноничните древен книги, а също и архангелите Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил, известни от неканоничните книги и преданието на Църквата.

Архангел Гавриил нормално се явява на праведниците като възвестител на велики и радостни събития, засягащи Божия народ (Дан. 8:16, 9: 21; Лук. 1:19-26). В книга Товит архангел Рафаил приказва за себе си: " Аз съм Рафаил, един от седемте свети Ангели, които възнасят молитвите на светиите и възлизат пред славата на Светия " (Тов. 12:15). Оттук е зародило убеждението, че на Небето има седем архангели, един от които е архангел Михаил.

Архангел Михаил е наименуван в Писанието " княз ", " лидер на войнството Господне " и е разказан като основен герой против дявола и беззаконието на хората. Поради това Църквата го назовава " архистратиг ", т.е. военачалник, лидер на небесната армия. Така, архангел Михаил се разкрил на Иисус Навин като негов небесен асистент при завоюването на Обетованата земя. Той се явил на оракул Даниил, когато падало Вавилонското царство и предсказал идването на Христа на земята и събитията на свършека на света. В Апокалипсиса архангел Михаил е разказан като лидер във войната на небесните сили против дракона-сатана и и падналите ангели. " И стана война на Небето: Михаил и Ангелите му водиха война против дракона, и драконът и ангелите му водиха война против тях, само че не устояха, и не се откри за тях място на Небето. И отлъчен бе великият змей, античният дракон, именуван демон и дявол ". Апостол Иуда малко загатва за архангел Михаил като за съперник на сатаната (Нав. 5:13; Дан. 10:12; Иуд. 9; Откр. 12:7-9; Лук. 10:18).

В духа на Светото Писание някои отци на Църквата считат, че архангел Михаил е участник в други значими събития в живота на Божия народ, даже там, където той не е упоменат по име. Например, отъждествяват го с тайнствения огнен дирек, който вървял пред израилтяните по време на бягството им от Египет и погубил пълчищата на фараона в Червено море. Свързват с него и провалянето на голямата асирийска войска, обсаждала Йерусалим по времето на оракул Исайя (Изх. 33: 9, 14:26-28; 4 Цар. 19:35).


(Св. архангел Михаил, икона от св. Андрей Рублев, 1408)

Църквата уважава архангел Михаил като бранител на вярата и герой против ересите и всяко зло. На иконите той е изобразяван с огнен меч в ръката или с копие, поразяващо дявола. В началото на IV в. Църквата е открила на 8 ноември празник в чест на събора (т.е. съвкупността) на светите ангели отпред с небесния им военачалник - Св. архангел Михаил.

Според националните вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на който при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му ябълка. Затова той бива възприеман от хората като ангел на гибелта и отсам идват националните му названия - душовадник, вадидушник.

На Архангеловден се коли курбан в чест на светеца. На трапезата би трябвало да има ритуален самун, вино и овче или шилешко месо.

На този ден честват хората с имена Ангел, Ангелина, Архангел, Рангел, Рая, Михаил, Михаел, Серафим, Рафаил. Бъдете честити!

Източник: (по материали от Православие.ru)
Изображения: commons.wikimedia.org, pinterest.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР