Св. ап. Тит бил езичник, родом от остров Крит. Получил

...
Св. ап. Тит бил езичник, родом от остров Крит. Получил
Коментари Харесай

Св. апостол Тит, епископ Критски от Седемдесетте апостоли

Св. ап. Тит бил богохулник, родом от остров Крит. Получил високо обучение и от млади години обичал да чете елинските философи и поети. Макар и богохулник, той водел почтен живот, откровено желаел да знае истината и я търсел в книгите на гръцките мъдреци. На милосърдния Бог било угодно да му уточни същинския път към избавление. Веднъж младият Тит чул насън думите: " Тите, ти би трябвало да заминеш отсам и да спасиш душата си! А елинското обучение няма да те докара до избавление. " Друг път чул същия глас, който му заповядвал да чете еврейски книги. И Тит изучил еврейския език и почнал да чете пророчествата. Силно му подействала книгата на оракул Исаия. Той схванал суетата на езичеството и се убедил, че има единствено един Бог, Творец на вселената.
В това време на остров Крит взел да се популяризира слух за Иисус Христос, Който се явил в Юдея. Мнозина почнали да приказват за чудесата, които Христос правил, и за новото обучение, което проповядвал. Управителят на острова желаел да се увери в истината на тия дивни разкази, по тази причина изпратил в Йерусалим своя племенник Тит. Там Тит видял Спасителя и бил очевидец на Неговите чудеса и избавителни премеждия. След кръстната гибел на Иисус Христос той останал в Йерусалим и повярвал в Спасителното възкресение. А в деня на Петдесетница, когато Дух Свети слязъл над апостолите, чул ги да проповядват на разнообразни езици великите Божи каузи.
Повярвал откровено, Тит се намирал непрекъснато при апостолите и по-късно приел кръщение от св. деятел Павел. В книгата Деяния апостолски не се загатва нищо за него. Но от някои послания на ап. Павел виждаме, че Тит постоянно го съпътствал и споделял неговите писания и че Павел откровено го обичал. Той го пращал да проповядва в Далмация, служел му за връзка с коринтяни и постоянно споменавал за него като за обичан брат, който ревниво изпълнявал своето служение. Когато апостолът посетил Крит и обърнал мнозина към Христа, той оставил там Тит за свещеник. От македонския град Никопол св. ап. Павел написал до Тит обръщение, което съдържа напътствие за неговите длъжности:
" Затова те оставих в Крит, да довършиш несвършеното и да поставиш по всички градове презвитери, както ти бях поръчал. "
След това ап. Павел приказва за добродетелите, с които би трябвало да се отличава пастирът на Църквата. Той убеждава Тит да не се впуща в празни разногласия и словопрения, а да учи на крепко обучение и да дава образец за положителни каузи. В това обръщение св. ап. Павел приказва за длъжностите на християните като въобще. Той желае " старците да бъдат трезвени, честни, целомъдрени, здрави във вярата, в любовта, в търпението; стариците да вразумяват невестите да обичат мъжете си и децата си, да бъдат целомъдрени, чисти, къщовници, положителни, покорни на мъжете си, та да не се ругатни словото Божие; прислужниците да се покоряват на господарите си и да им служат правилно и почтено, та във всичко да украсяват учението на нашия Спасител ".
Нататък в същото обръщение ап. Павел приказва на Тит да внушава на новообърнатите да правят положителни каузи, тъй като посредством такива каузи ще потвърдят своята религия в Господа, Който зарад нас предал Себе Си на премеждия и гибел.
" Когато се яви благостта и човеколюбието на нашия Спасител Бога – написа апостолът, - Той ни избави не заради делата на праведност, които ние извършихме, а по Своята благосклонност, посредством банята на възраждането и обновата от Св. Дух, Когото несметно изля върху нас посредством Иисус Христос, нашия Спасител, та оправдани с Неговата берекет, да станем по вяра наследници на безконечния живот. Верни са тия думи и аз искам да удостоверявам това, та които са повярвали в Бога, да залягат да бъдат прилежни към положителни каузи: това е положително и потребно за индивидите ".
Когато св. ап. Павел дошъл повторно в Рим, Тит го посетил и след мъченическата му гибел погребал тялото на великия деятел. След това той се върнал в Крит и неуморно се трудил да проповядва словото Божие по градове и села и на всички места обяснявал Христовия закон.
Св. ап. Тит обърнал огромен брой люде към Христа, разрушил идолите и следвал във всичко наставленията на своя преподавател. Доживял дълбока напреднала възраст и пред гибелта си видял св. ангели, които пристигнали за душата му. Лицето му се озарило от чудна светлина и той безшумно и радостно предал Богу душата си.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР