Св. Андрей се родил в Дамаск през VІІ век. До

...
Св. Андрей се родил в Дамаск през VІІ век. До
Коментари Харесай

Св. Андрей, Архиепископ Критски

Св. Андрей се родил в Дамаск през VІІ век. До седемгодишна възраст бил глух. Но един път, откакто се причастил със св. Тайни, той бил изцерен по превъзходен метод. Оттогава момчето почнало да се учи с огромно старание. Особено обикнало да чете божествените книги. Когато навършило 14 години, родителите му го завели в Йерусалим. Там св. патриарх Софроний го приел в църковния клир. Андрей водил най-строг живот. Всички го обикнали за неговата кроткост и добродетели. През негово време арамите завладяли Йерусалим. Но и по-късно печално събитие Андрей останал да живее в светия град.

В 680 година бил призован в Цариград Шестия космополитен събор срещу монотелитската разкол. Монотелитите признавали в Христа една божествена воля. С това те изопачавали св. Евангелие, което признава Господа Исуса Христа по едно и също време за Бог и човек. Лъжеучението било наказано от събора. В цифрата на най-ревностните бранители на евангелската истина бил и св. Андрей. Йерусалимският патриарх го пратил на събора, тъй като Андрей, към този момент архидякон, бил прекомерно прочут с необятното знание на Свещеното Писание, с огромното си благочестие и дълбока мъдрост.

След като се върнал от Йерусалим след завършването на събора, Андрей се предал на молитва и богоугодни каузи. Той се грижел за бедните, странниците и болните и на всички служел с старание и обич. След известно време бил назначен за архиепископ на остров Крит. Той умно управлявал паството си, като го поучавал посредством назидателно слово и добър образец. По време на неговото светителствуване остров Крит бил атакуван от сарацини. Андрей непрекъснато се молил Богу да резервира правилните си рожби. Сарацините се отдръпнали. Благодарните християни отдали това на усърдните молебствия на своя архиепископ Андрей.

Веднъж Андрей бил извикан в Цариград по църковни каузи. На връщане той предузнал близката си гибел и споделил на своите спътници, че няма към този момент да види Крит. Действително, като стигнал до остров Митилин, Андрей болен и безшумно предал Богу дух. Това било към 720 година
Св. Андрей Критски оставил няколко съчинения с духовно наличие: беседи на всякакви празници, догми и празнични стихири. Особено прочут е Великият канон на св. Андрей Критски. Той се чете на части в първите четири дни на Великия пост, а цялостен се чете в сряда на петата великопостна седмица. В тези богослужебни песни се показва надълбоко смирение и духовно обезсърчение за греховете.

Този Велик канон бил донесен от св. Андрей в Цариград дружно с повествованието за живота на св. Мария Египетска, написано от йерусалимския патриарх Софрония. Тогава тия две творения били включени във Великопостната работа.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).

Източник: Православието
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР