Св. Александър Невски е роден през 1220 година. Живял по

...
Св. Александър Невски е роден през 1220 година. Живял по
Коментари Харесай

Св. благоверен княз Александър Невски

Св. Александър Невски е роден през 1220 година. Живял по времето, когато съветските земи били под татарско господство. Св. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото ръководство шведският крал с многочислена армия се отправил на поход против Новгород. Княз Александър поел отбраната на града си, като упълномощил всичките си очаквания за победа на Бога. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наименуван " Невски ".
По-късно св. Александър бил одобрен от татарския хан за популярен княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен бранител на православната религия и народа срещу татарите. Но св. княз работил не с меч, а с мъдрост и самообладание. Св. Александър управлявал 10 години и за това време направил доста положителни каузи за вярата, Църквата и народа. Св. Александър Невски предал Богу дух на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст. Бил заровен в съборната черква в манастира " Рождество Богородично ", покрай гр. Владимир. На гроба му ставали голям брой чудеса. При император Петър Велики мощите на св. Александър били тържествено пренесени в Петербург и положени в издигнатата в негова памет Александро-Невска лавра.
При визитата в Москва църковната делегация, водена от Българския патриарх Максим, получи скъп подарък ­ парченце от мощите на св. княз Александър Невски. Великият съветски княз се популяризирал като самоуверен бранител на православната религия и своя народ от нашествията на татарите. В края на живота си поискал да одобри монашество. Мощите му се съхраняват в Александро-Невската лавра, където правят доста чудеса. На 18 октомври 1998 година, след св. Литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца бе пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР