Суверенният фонд на Норвегия, в който има натрупано богатство в

...
Суверенният фонд на Норвегия, в който има натрупано богатство в
Коментари Харесай

Суверенният фонд на Норвегия ще инвестира повече в активи в САЩ и по-малко в Европа

Суверенният фонд на Норвегия , в който има насъбрано благосъстояние в размер на 1,15 трлн. $ , би трябвало да трансферира още активи в Съединени американски щати и Канада , като в същото време понижи притежанията си в Европа . Това разгласи държавното управление на малцинството на страната, оповестява " Ройтерс ".

Предложението до Народното събрание следва по-ранна рекомендация от Норвежката централна банка, шеф на фонда, което в последна сметка може да трансферира над 100 милиарда $ в американски акции .

" Промените, които предлагаме, ще подсигуряват, че вложенията по-добре съставляват разпределението на основаването на стойност в листваните на международните тържища компании ", съобщи министърът на финансите Ян Торе Санер.

Най-големият в света върховен фонд в исторически проект е давал по-висока тежест в портфолиото си на европейските фондови пазари, съсредоточавайки се върху страни, с които Норвегия прави най-голяма търговия, и по-ниска тежест по отношение на тези в Северна Америка.

Докато сега фондът има към 1,5% от всички акции в международен мащаб, собствеността му в Европа възлиза на 2,6% от всички листвани акции, до момента в който притежанията му в Америките са единствено малко над 1%.

Миналата година централната банка предложи прекосяване към неутрални тегла, като се аргументира, че това ще отразява по-добре наличния фонд от вложения и ще подтиква дълготрайната възвръщаемост, макар че преструктурирането ще отнеме години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР