Суверенният фонд на Норвегия е инвестирал 1,38 млрд. евро в

...
Суверенният фонд на Норвегия е инвестирал 1,38 млрд. евро в
Коментари Харесай

Норвегия инвестира 1,4 млрд. евро в един от най-големите вятърни паркове

Суверенният фонд на Норвегия е вложил 1,38 милиарда евро в един от най-големите паркове за вятърна електрическа енергия в света, съобщи Си Ен Би Си.

С тази транзакция фондът е придобил 50% благосъстоятелност в плана Borssele, който се намира на 22 км от крайбрежията на Нидерландия. Вятърната плантация, която беше приключена в края на 2020 година, има общ потенциал от 752 мегавата и се ръководи от най-голямата датска компания Orsted. За съпоставяне АЕЦ „ Козлодуй “, който обезпечава към 45% от електрическата енергия на България, има два блока по 1000 мегавата.

Проектът Borssele включва 94 вятърни турбини, ситуирани на 128 кв. км в морето в район, където междинната скорост напразно е 9,5 м/с. Той обезпечава електричество на към 1 млн. нидерландски семейства.

Транзакцията по договорката ще бъде завършена през второто или третото тримесечие на 2021 година Според контракта Orsted ще продължи да бъде съсобственик и да ръководи поддържката на турбините.

Това ще е първата инвестиция в източници на възобновима сила, оповестяват от фонда. Суверенният фонд на Норвегия влага огромна част от приходите, които страната генерира от продажба на газ и нефт от находищата си в Северно море. Той е най-големият сходен фонд в света и ръководи активи за 1,3 трлн. $. Към момента той има вложения в към 9000 компании. „ Фондът няма право да влага в някои видове оръжия, както и във въглищни мини, тютюн и такива нарушаващи главните етични правила “, се споделя в известие.

През 2020 година секторът на вятърната електрическа енергия в Европа притегли рекордни 26 милиарда евро вложения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР