Сувенирните щандчета, разположени около най-популярните туристически забележителности в Рим, ще

...
Сувенирните щандчета, разположени около най-популярните туристически забележителности в Рим, ще
Коментари Харесай

Край на сувенирните будки около туристическите обекти в Рим

Сувенирните щандчета, ситуирани към най-популярните туристически забележителности в Рим, ще бъдат преместени. Общината подхваща мярката в опит да усъвършенства „ благоприличието и сигурността “ на местата в италианската столица, които притеглят най-вече гости, оповестява „ Гардиън “.

Сергиите не са съвместими с околния пейзаж, счита кметът на Рим Вирджиния Раджи. Там се оферират всевъзможни дрънкулки, тениски, чаши, миниатюри на Колизеума и фигурки на най-различни персони – от папа Франциск до Доналд Тръмп.



17 сходни обекта ще бъдат преместени от фонтана „ Ди Треви “, площадите „ Испания “ и „ Навона “, Пантеона.

На 8 от тях ще бъде разрешено да продължат бизнеса си, само че надалеч от забележителностите, се отбелязва в известие на Общината. Раджи от дълго време даде обещание, че ще отстрани сергиите – по думите ѝ решението се взима, с цел да се отбрани културно-историческото завещание на Рим и в същото време да се ускори сигурността на най-посещаваните места в столицата. През 2019 година кметът изясни, че сувенирните щандове „ петнят имиджа на града “.

От лятото на 2019 година е неразрешена и незаконната улична търговия, само че мнозина амбулантни търговци практикуват и до през днешния ден на най-популярните за чужденците места.

Разчистването на площадите и историческите монументи влиза в действие от 1 януари, само че все пак на 2 януари пред „ Ди Треви “ са открити две сергии.

Раджи се пробва да усъвършенства градския пейзаж и по други способи – въведена е възбрана да се седи на стълбите на площад „ Испания “, към забележителностите няма да може да се яде храна, която замърсява, туристите не може да се разхождат полу- или изцяло голи или да смъкват куфари по исторически стълбища. Солени санкции са планувани и за тези, които си разрешават да се къпят в градските фонтани.

Много от тези наредби ще бъде мъчно да бъдат наложени, само че градската администрация в Рим към този момент съумя с премахването на „ центурионите “ – хора, които се обличат в туники и размахват декоративни мечове, с цел да театралничат за фотоси с туристи против възнаграждение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР