Сува. Земетресението с магнитуд 8.2, регистрирано днес, неделя, в 12:19

...
Сува. Земетресението с магнитуд 8.2, регистрирано днес, неделя, в 12:19
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Земетресение с магнитуд 8.2 не причини повреди. Защо?

Сува. Земетресението с магнитуд 8.2, записано през днешния ден, неделя, в 12:19 локално време е с епицентър в южната акватория на Тихия океан. То е раздрусало териториите на Република Фиджи (архипелаг от острови, 110 от които заселени целогодишно; популацията на страната е малко над 900 хиляди), Полинезийско кралство Тонга (също архипелаг от острови, от които единствено 36 населени; малко над 100 хиляди жители) и френските острови Уолис и Футуна (около 12 хиляди жители). Сътресенията са слаби – единични сведения са съображение да се припише на въздействията, както следва: активност от III степен в столицата на Фиджи град Сува (670 километра от източника) и в Тофоа Колоуа (720 км от източника) в Тонгатапу, най-големият остров на Тонга и още по-слабо в Нади (740 км от източника), град в западните острови на Фиджи. Слабото влияние и неналичието на повреди се дължат на голямата дълбочина, на която се е зародило мощното земетресение. Земетресение с магнитуд 8.2 при дълбочина даже до 200 километра, на каквато се генерират земетресенията в румънския регион Вранча, би било пагубно за засегнатите територии – населено място на епицентрално разстояние от 200 км (Северна България) ще се окаже единствено на към 280 км от източника (!).
Мощното земетресение от 12:19 е последвано от 30 вторични труса с магнитуди над 4 в дълбочинен период 500-640км. Пет от тях са с магнитуди сред 5.2 и 5.8 и единствено две – с магнитуд над 6. Максималният второстепенен трус е с магнитуд 6.8 – случва се по-късно повече от 4 чáса на стотина километра северно от плътния облак от епицентри и на по-малка дълбочина, т.е. отвън задействания размер.
Тааниела Кула, геолог от Тонга, твърди, че след многото прекомерно слаби афтершокове, той не чака последващо толкоз мощно земетресение.
Описаната активизация следва източната граница на Австралийската плоча, Тя е един от най-сеизмоактивните региони на планетата, заради високите темпове на доближаване сред Австралийската и Тихоокеанската плочи. Тази граница е с дължина 3000 км. Северно от Нова Зеландия, границата се простира източно от Тонга и Фиджи до 250 км южно от Самоа – това е ровът Тонга. Ровът е съвсем принципен и там тихоокеанската литосфера бързо затъва в западна посока. В северния завършек на трап Тонга границата внезапно завива към запад – там точно са епицентрите на през днешния ден задействаната земетръсна област. Движенията от източната страна на задействания размер са със скорост от 7.5 сантиметра в година, а от запад скоростта на придвижване към изток доближава 8-8.5 сантиметра за година, т.е. в континента Океания придвижванията са към 30 пъти по-бързи от оптималните в нашата страна.
В земетръсната история на задействания район изпъкват две трусове с магнитуд от същата големина. Те са локализирани по рова Тонга, заради което са и с дребна дълбочина – през 1919 година с магнитуд 8.1 и дълбочина 25 км и на 4 май 2006 с магнитуд 8.0 и дълбочина 15 км. Второто от тях е провокирало слаби повреди в Тонга и, основно, резултати от V степен.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР