Сутринта в храма се изнася светата плащаница, чието носене напомня

...
Сутринта в храма се изнася светата плащаница, чието носене напомня
Коментари Харесай

Миряните минават под Плащаницата на Велики петък

Сутринта в храма се изнася светата плащаница, чието носене припомня за носенето на Христовото тяло към Гроба. Вечерта се прави символичното опело Христово. На Велики (Разпети) петък – най-тежкият ден за Божия наследник – не се отслужва литургия.
При изнасянето на Плащаницата се съблюдава и специфичен обред. Певецът застава пред северната врата на Св. Олтар и стартира постепенно да пее първата стихира, а след него върви свещеникът и други църковнослужители, които носят Св. Плащаница, обикалят три пъти към разпятието и приготвената маса (кувуклия) и поставят плащаницата на масата.

Според визиите на мнозина минаването под масата се прави за здраве, шанс и опрощаване на греховете. Църквата обаче смята тези тълкувания за неправилни. Християните идват в храма и носят цветя по този начин, както се отива на заравяне на непосредствен и безценен човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението, а по-късно целуват поредно Христовото Тяло извезано на Плащаницата, Евангелието и Кръста и поставят цветята. Навеждат се и минават под издигнатото място, като по този метод показваме нашето поклонение, примирение и тъга пред гроба Господен, само че също и признателност за изкуплението което ни подари Спасителят. После още веднъж се покланяме пред издигнатия огромен Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуваме.

Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна разтуха знак на вярата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще Възкръсне. Отнасяме цветето в дома си и го слагаме над иконите, с цел да ни припомня, че чакаме великия ден.

В този смисъл минаването под масата не е от суетна религия за здраве, шанс и сбогуване на греховете, а водени от чиста и мощна религия – реверанс пред Христовия гроб, написа БГНЕС.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР