Сутринта преди наводненията дадохме червен код за района, коментира директорът

...
Сутринта преди наводненията дадохме червен код за района, коментира директорът
Коментари Харесай

Синоптици и политици си прехвърлят отговорността за наводненията

" Сутринта преди наводненията дадохме червен код за региона ", разяснява шефът на Национален институт по метеорология и хидрология п. Синоптиците са предизвестили за наводненията в Бургаско, съобщи пред НоваТВ Христо Брънзов, шеф на Националния институт по метеорология към Българска академия на науките.

Думите му са в отговор на изявлението на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, съгласно който синоптиците са подали жълт код вместо червен и по този начин управляващите не са съумели да реагират в точния момент на бедствието.

" Прогнозата, която сме дали в 20 часа на 23-ти октомври, е с оранжев код. А наводненията бяха на 24-ти против 25-и. Така че още на 23-ти октомври ние сме предизвестили. А сутринта на 25 октомври сме дали червен код за Бургаско. А наводнението беше вечерта ", разясни Брънзов.

Христо Брънзов добави, че българските синоптици работят с остарели средства и огромна част от тях работят на минимална заплата.

В същото време Българска социалистическа партия са недоволни от ранното обявяване за наводнения в Бургаско. Чудят сезащо система за ранно обявяване за 1 милион лв., построена за предварителна защита от наводнения, не е предотвратила нещастието.

Бойко Борисов е отговорен за проливните дъждове и бедствията в Бургаско, съгласно Корнелия Нинова.

Правителството нищо не правело за предварителна защита на наводненията, каквато позиция изрази тя пред медиите. За образец тя уточни наводненията в Мизия от 2014 година От тогава още Корнелия Нинова упорства за надзор върху тези процеси.

Към момента обстановката с язовирите на територията на област Бургас се възстановява. Инспектори от Главната дирекция " Надзор на язовирните стени и уреди към тях " към Държавна организация за метрологичен и механически контрол не престават да наблюдават всички водоеми на територията на района. Продължават и огледите по места.

Припомняме, че след проливните дъждове на 24-25 Октомври 2017 година (около 200л/кв.м.) инспекторите на ДАМТН откриха 7 броя язовири със скъсани стени. Всички те са под 50 000 куб. м., като се изключи бент. " Чотората ", който е с размер от 100 000 м3. Това са каскадни язовири, като четири, от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Важно е да се означи, че под тези водоеми няма обитаеми места и водния отток от тях не е причина за човешки жертви.

" Изключително противен случай. Няма нарушаване на стените. Просто е имало огромна приливна вълна, защото става въпрос за каскади от язовири. " Това разяснява през вчерашния ден в коридорите на Народното събрание икономическият министър Емил Караниколов по въпроса за положението на язовирите в Бургаско, което пострада съществено при последните дъждове.

По думите му поддръжката на язовирни стени и уреди изисква доста средства. ДАМТН не е притежател на язовирите, а общините нямат пари да извършат тези поправки. " Водата е извънредно значим запас ", разяснява още той. Икономическият министър настоя първо да се направи категоризация на язовирите, както и да се намерения за конструкция, която да ги ръководи. " Някои язовири генерират облаги, други са на загуби ", уточни той. По думите му главният проблем са финансовите средства за общините.

Припомняме, трима души починаха при наводненията в област Бургас през нощта на 23 против 24 октомври. Най-тежко беше ситуацията в община Камено, където беше оповестено и бедствено състояние. По-късно стана ясно, че седем каскадни язовира в бургаска област са със скъсани язовирни стени. Много хора бяха евакуирани от домовете си, като част от тях бяха приютени в общински здания.

БЧК към този момент провежда национална акция за подкрепяне на бедстващите хора след наводненията в Бургас.

Средствата от дарителската акция ще бъдат изразходвани за възобновяване на вредите в домовете на засегнатите от стихията, за обезпечаване на консумативи и материали за хората в рецесия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР