Сутринта на 9 февруари стана известно, че резултатите от отборния

...
Сутринта на 9 февруари стана известно, че резултатите от отборния
Коментари Харесай

Допинг или наркотици? Какво е взела рускинята, изпълнила уникален скок на Олимпиадата

Сутринта на 9 февруари стана известно, че резултатите от отборния шампионат по фигурно пързаляне на Олимпиадата в Пекин могат да бъдат ревизирани поради обстановката с допинг теста на играч от съветския тим, оповестява Inside the Games. Според източника казусът е зародил с проба, взета преди Игрите.

В понеделник, 7 февруари, съветските фигуристи завоюваха отборния шампионат. Марк Кондратюк, Камила Валиева (и двамата на сингъл), Анастасия Мишина и Александър Галямов (спортни двойки), Виктория Синицина и Никита Кацалапов (танцови двойки) играха за РОК.

Церемонията по награждаването беше отсрочена и по-късно анулирана. Според информация на " Спорт-Експрес ", повода е позитивен тест за ковид на американеца Винсент Джоу. Организаторите считат, че всички в тима са били в непосредствен контакт с него, тъй че би било по-добре церемонията да бъде отсрочена.

В сряда сутринта, 9 февруари, казусът с допинг теста беше посочен като причина за анулацията на церемонията. Както бе маркирано, че въпросът е от юридически темперамент и е обвързван с теста, изработен преди началото на Олимпийските игри в Пекин. Замесени са както Руският олимпийски комитет (РК), по този начин и интернационалната антидопингова общественост.

Пресаташето на Руската федерация по фигурно пързаляне Олга Ермолина отхвърли да разяснява информацията пред Inside the Games, съобщи БГНЕС.

Участниците в отборния шампионат - Камила Валиева, Анастасия Мишина и Александър Галямов не пристигнаха на подготовка във вторник. Техният треньор изясни, че международните първенци имат почивен ден. Виктория Синицина и Никита Кацалапов излязоха на леда, само че отхвърлиха коментар, заяви журналистът на USA Today Том Шад. Светлана Соколовская, ментор на Марк Кондратюк, изясни, че фигуристката е имала планувана отмора.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков прикани да изчакат публични изказвания по отношение на обстановката с анулацията на церемонията по награждаването на съветските фигуристи.

Според The Guardian, следи от неразрешено вещество в действителност са открити в допинг теста на един от спортистите, взели участие в отборните надпревари на Игрите в Пекин. Важно е да се означи, че това вещество „ не може да повлияе на подобряването на атлетичните достижения “.

Има и доста разногласия по отношение на това по кое време може да се употребява от състезател: по време на надпревари или в извънсъстезателния интервал.

Последно Inside the Games разкри: Допинг пробата на Валиева докара до отсрочване на церемонията по връчването на медалите от отборния шампионат на Олимпиадата.

По информация на " Спорт-Експрес ", неразрешеното лекарство, намерено в тестът на Камила Валиева, не способства за възстановяване на спортните достижения и се употребява за лекуване на кардиологични проблеми.

В същото време многочислени източници настояват, че опиати, а точно марихуана, са станали причина за подозрителния допинг тест. Точната причина остава незнайна. Всичко обаче се усложнява от обстоятелството, че Валиева е единствено на 15 години, малолетна е. Адвокатите на ИСУ и МОК не престават да работят по случая, като регистрират всички нюанси. Очаква се окончателното решение да бъде взето не по-рано от на следващия ден.

Ако виновността на Валиева бъде потвърдена, рускинята ще получи по-леко наказване, защото не е навършила пълноправие.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР