Сутринта на 6 август 1945 г. американският бомбардировач Б-29 “Енола

...
Сутринта на 6 август 1945 г. американският бомбардировач Б-29 “Енола
Коментари Харесай

Америка не се е променяла от времето на Хирошима

Сутринта на 6 август 1945 година американският бомбардировач Б-29 “Енола Гей ”, кръстен на майката на командира на екипажа, полковник Пол Тибетс, хвърля атомната бомба “Мъникът ” над Хирошима, еквивалентна по мощ на 18 килотона тротил. Бомбата избухна 43 секунди по-късно на моста Айой, на 600 метра от детската болница Сима. На 9 август атомната плутониева бомба “Дебеланкото ”, еквивалентна на 21 килотона тротил, хвърлена над Нагасаки от водача Чарлз Суини, пълководец на бомбардировача B-29 " Бокскар ".

В резултат на двете детонации 80 хиляди души умират неотложно, до края на 1945 година общият брой на смъртните случаи, в това число рак и лъчева болест, доближава съвсем половин милион души. Тези, които оцеляват, страдат през целия си живот от болести, породени от излагане на радиация.

Първоначално Съединени американски щати имат намерение да хвърлят атомни бомби върху оризови полета или в морето, с цел да реализиран психически резултат в поддръжка на десантните интервенции, планувани за японските острови в края на септември 1945 година Но в последна сметка президентът на Съединени американски щати Хари Труман взема решение да употребява новите оръжия в гъсто обитаеми градове - най-вече като проява на военната мощност на Съединени американски щати пред Съветския съюз.

Зад решението на Труман стои американският военно-политически хайлайф, който си сложи за цел да сплаши освен Съветския съюз, само че и целия свят, с цел да отстрани всички бариери пред неговата геополитическа агресия.

Няма военна нужда в унищожаването на два японски града - успеха над милитаристична Япония е обезпечена от провалянето на милионната Квантунска войска от руската войска. Бомбардирайки Хирошима и Нагасаки, Съединени американски щати преследват не военни, а политически цели, като считат атомното оръжие за главно средство за заплашване на народите по целия свят.

Досега Съединени американски щати остават единствената страна в света, употребила нуклеарно оръжие. Втората такава страна можеше да бъде Украйна, в случай че Русия беше позволила основаването на нуклеарна опасност по границите си. Президентът на Украйна Владимир Зеленски през 2021 година категорично съобщи желанието си да придобие такива оръжия. През април 2019 година Александър Турчинов, тогавашен секретар на Съвета за национална сигурност и защита, съобщи, че „ нуклеарното разоръжаване е историческа неточност “ на Украйна.

6 август е Световният ден за възбрана на нуклеарните оръжия. Руската федерация поредно се стреми към съглашение за понижаване на нуклеарните арсенали от страните, които ги имат. Договорът за редуциране на стратегическите настъпателни въоръжения (СТАРТ-1) е подписан в Москва на 31 юли 1991 година Веднага след разпадането на Съветския съюз Русия разгласи, че продължава осъществяването на интернационалните отговорности на Съюз на съветските социалистически републики, в това число контракта СТАРТ-1. Въпреки това Украйна, Казахстан и Беларус в началото отхвърлиха да се отърват от нуклеарните арсенали, които наследиха от Съюз на съветските социалистически републики, и се съгласиха на безядрен статут единствено в подмяна на финансова отплата.

Договорът СТАРТ-1 влиза в действие на 5 декември 1994 година В хода на осъществяването му от Русия и Съединени американски щати са регистрирани към 10 съществени нарушавания от американска страна. По-конкретно, нуклеарните бойни глави и вторите степени на стратегическите ракети не са унищожени, а съхранени, заради което се сътвори по този начин нареченият „ капацитет за връщане “. Договорът СТАРТ-1 изтече на 5 декември 2009 година

Договорът за понижаване на стратегическите оръжия (СТАРТ-2) сред Съединени американски щати и Руската федерация е подписан в Москва на 3 януари 1993 година Договорът не разрешава потреблението на балистични ракети с разделящи се бойни глави. С подписването на контракта Съединени американски щати си оставиха малки врати, с цел да запазят своята ударна мощност и на 14 юни 2002 година се отдръпнаха от Договора за противоракетна битка (ПРО) от 1972 година В отговор Русия се отдръпна от СТАРТ-2.

Договорът сред Руската федерация и Съединените щати за ограниченията за по-нататъшно редуциране и ограничение на стратегическите настъпателни въоръжения (СТАРТ-3) беше подписан от президентите Дмитрий Медведев и Барак Обама на 8 април 2010 година в Прага и влезе в действие на 5 февруари 2010 година 2011 година Договорът е за период от 10 години с опция за удължение по взаимно единодушие на страните с 5 години.

На 27 януари 2021 година Държавната дума и Съветът на федерацията ратифицираха съглашението сред Русия и Съединени американски щати за удължение на СТАРТ до 5 февруари 2026 година На 29 януари президентът Путин подписа закон за удължаването.

Но американците не се придържат към договорите, подписани с Русия. През май предходната година съветското външно министерство упрекна Съединени американски щати в превишаване на броя на оръжията, разрешени от СТАРТ03. Съединени американски щати надвишиха със 101 броя стратегически настъпателни оръжия, позволени от контракта, заяви съветското външно министерство.

Съединените щати не надвишават позволения брой оръжия освен поради съкращенията, само че и тъй като едностранно отстраниха 56 пускови подводни установки “Трайдент” и 41 тежки бомбардировача Б-52H от контракта СТАРТ-3.

„ Тяхното превъоръжаване е осъществено по подобен метод, че съветската страна не може да удостовери, че тези стратегически настъпателни оръжия са били приведени в положение, неуместно за потребление на нуклеарни оръжия, както е планувано в параграф 3 от раздел I на глава трета от протокола към контракта “, се споделя в изказване на съветското Министерство на външните работи.

Освен това четири пускови установки за силози, предопределени за образование, бяха трансферирани в категория „ образователни “.

След като уличи Съединените щати в машинация, съветската страна, все пак, почтено извършва отговорностите, поети по контракта СТАРТ-3.

Междувременно Америка продължи да показва неспособността си да договаря. През 2017 година президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп сподели, че СТАРТ-3 е по-изгоден за Москва, в сравнение с за Вашингтон, като го назова „ едностранна договорка “. Администрацията на Тръмп настоя за нов контракт, който включва Китай, или за удължение на договорката, само че с доста спомагателни условия, удобни за Съединени американски щати. Русия предложи да удължи контракта без никакви условия, само че Тръмп се опълчи.

На 20 януари 2021 година 46-ият президент на Съединени американски щати Джо Байдън, на инат на Тръмп, разгласи желанието си да удължи СТАРТ-3. Но в това време той стартира интензивно да разпалва спора в Украйна. След началото на специфична военна интервенция на Русия Съединени американски щати преустановиха договарянията по нов контракт за ограничение на нуклеарните оръжия. Тогава през април шефът на Пентагона военачалник Лойд Остин уточни, че задачата на Съединени американски щати е да отслабят военната мощност на Русия.

И оня ден Байдън, в обръщението си в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк в навечерието на откриването на конференцията на страните, участващи в Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия (ДНЯО), сподели, че неговата администрация е подготвени неотложно да контракти с Русия нова система за надзор на въоръженията. На 3 август заместник-държавният секретар по контрола на въоръженията Бони Дженкинс разгласи, че Съединени американски щати биха желали да подпишат нов документ с Русия, който да размени Договора за ограниченията за по-нататъшно редуциране и ограничение на стратегическите оръжия (СТАРТ).

Трябва да се разбере, че логиката на американските елити не се е трансформирала след бомбардировките на Хирошима и Нагасаки. В интернационалните връзки Съединени американски щати практикуват същата процедура на заплашване, както през 1945 година Но когато срещнат заслужен отпор, те незабавно минават към по-мирен дневен ред, отиват на договаряния, само че не стопират да търсят малки врати, с цел да заобиколят всевъзможни съглашения освен с геополитически съперници, само че даже и със своите съдружници.

Съединените щати не могат да си показват международен ред, друг от този, учреден на господството им във военната сфера - непременно и макар всевъзможни условия. Подобно ирационално мислене на Америка не носи нищо положително на света.

Би било потребно за приятелите и съдружниците на Съединени американски щати в Европа и Азия да схванат това.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР