Сутрин, ако се събуди някой с гърлобол, трябва веднага да

Сутрин, ако се събуди някой с гърлобол, трябва веднага да ...

Кантарджиев: Ако вземете мерки още при болките в гърлото, може да забавите или спрете вируса.

„Сутрин, ако се събуди някой с гърлобол, трябва веднага да се направи нещо. Може от традиционната ни медицина, което са ни учили бабите - рецептите за гърлото и ще има ефект. Да не се чака. За разлика от грипа, който покосява за 2 часа, тази инфекция се развива за няколко дни“, обясни проф. Тодор Кантарджиев. По негово мнение- болките в гърлото и хремата трябва да бъдат директно атакувани с лечение, още преди инфекцията да слезе към белите дробове, което може да стане за 4-5 дни. Ако се вземат мерки навреме, смята той, може дори да се избегне стигането на инфекцията до дихателната система.

„Мерки веднага трябва да се вземат за гърлото и носа, преди да се появила кашлицата“, категоричен беше Кантарджиев.

От началото на епидемията в Китай сме казвали, че всяка вирусна инфекция, предавана по въздушно-капков път, преминава през стотици хиляди хора. Така вирусът претърпява развитие, което го адаптира към човешкия вид. Това е вирус, идващ от животно и се адаптира към човека, благодарение на това вирусът придобива свойства като по-лесно да се предава от човек на човек, каза още той.

Известни са някои мутации на циркулиращия сега в света вирус, който започна като форма S, тя има три генетични разнородности, той мутира и стана във форма L. Това значи, че е станал по-вирулентен и по-опасен, и това може да е причината голямата заболеваемост в Италия, впоследствие и в Испания, добави Кантарджиев.

Според ен. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния щаб, до разрастването на заразата в тези страни, се е стигнало заради пренебрегването и забавянето на мерките за ограничаването на коронавируса. „Виждате какво стана в Швеция с либералния модел и как излезе премиерът им да се извини, че ще има хиляди смрътни случаи, като призна, че са сбъркали“, допълни той.

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на извънредно положение, целящ ограничаването на разпространението на коронавирусна инфекция и заболяването, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на здравеопазването са въведени редица ограничителни мерки в социалния и икономическия живот. Стриктното спазване на указанията на експертите и Националния кризисен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за близките си!

Спазвайте хигиенните предписания и помнете:
- избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
- избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си у дома!

Източник: dnesplus.bg