Сутрешното предаване на БНТ Денят започва с култура излезе с

...
Сутрешното предаване на БНТ Денят започва с култура излезе с
Коментари Харесай


Сутрешното предаване на БНТ Денят започва с култура излезе с остра позиция в ефир след ултимат

Сутрешното предаване на Българска национална телевизия " Денят стартира с просвета " излезе с остра позиция в ефир след ултиматума, който новият програмен шеф на медията Емил Кошлуков сложи на екипа. Преди ден стана ясно, че Кошлуков е изискал предаването да удвои рейтинга си в къс период, в противоположен случай ще се наложат промени.

Изразената от водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович позиция бе прочетена наживо по БНТ1 тази заран. Това е първият изразен в ефира на Българска национална телевизия протест срещу управлението за последните съвсем 3 десетилетия.

Екипът показва противоречие с ултиматума за повдигане на рейтинга, като показва, че предаването на културна тема и е образоващи, възпитаващо всемирен полезности, по тази причина гледаемостта му не е в този диапазон.

" Не пазиме ползите на нито една партия - каним гостите си не поради партийното им участие, а в качеството им на специалисти ", написа още в позицията.

" Оценяваме заявената цялостна независимост на тематики и събеседници от страна на генералния шеф на Българска национална телевизия - Константин Каменаров ", допълниха водещите, като подчертаха, че спорът не е междуличностен, а кардинален.

Колкото до коментара на Емил Кошлуков, че кара хора от малкия екран да работят повече, в сравнение с са привикнали (той не уточни съответни имена - б.р.), водещите дадоха отговор, че това демонстрира недоумение на спецификата на работата им и споделиха, че всеки ден създават 100 минути стратегия.

Пълната позиция на екипа:

Във връзка със протичащото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с зародилите кардинални разлики сред екипа на „ Денят стартира с просвета “ и програмния шеф на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия извършва функционалностите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като основава и поддържа профилирани излъчвания, които покриват разнообразните полезности и усети на своите фенове. Това е и повода тези излъчвания да не се въдворяват в рейтинги, а да се правят оценка като образоващи, доближаващи се до всемирен културни полезности и съдействащи за разбирателството и толерантността в връзките сред хората. Такова е и предаването „ Денят стартира с просвета “, което през последната седмица е обект на напън от страна на програмния шеф на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа по какъв начин да бъдат представяни избрани посетители и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е казусът на предаването. Това демонстрира цялостно недоумение на спецификата на работата ни, създавайки всекидневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето за какво заявяваме:

• Не пазиме ползите на нито една партия - каним гостите си не поради партийното им участие, а в качеството им на специалисти.
• Изискването за повишение на рейтинга също демонстрира недоумение на функционалностите, които публичната телевизия би трябвало да извършва. Критериите за просвета, жанр и просветителна задача не могат и не би трябвало да бъдат измервани в цифри.
• Оценяваме заявената цялостна независимост на тематики и събеседници от страна на генералния шеф на Българска национална телевизия - Константин Каменаров. Това са главните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме само с тях. От този миг оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на управлението на националната телевизия и Съвета за електронни медии.
• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изричат своята поддръжка за това, което вършим, че
“Денят стартира с просвета ” ще продължи да бъде непокътната територия за логичен спор и независимост на словото.

Екипът на „ Денят стартира с просвета “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР